lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Lugnt dag på börsen

Publicerad: 1 september 2014, 07:08

Stockholmsbörsen sjönk på måndagen under relativt blygsam handel. Liknande mönster observerades på de större europeiska aktiemarknaderna då Labor Day-firande i USA och avvaktan inför torsdagens centralbanksbesked präglade aktivitetsnivån.


Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var OMXS30-index 0,1 procent ned till 1.387. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8,3 miljarder kronor.

Bland Large cap toppade Intrum Justitia vinnarlistan, med en uppgång på 1,7 procent, tätt följt av Electrolux, upp 1,6 procent. Relativt sent på fredagen kom nyheten att amerikanska Quirky drar sig ur budgivningen på GE:s vitvaruverksamhet, vilket, allt annat lika, ökar Electrolux möjligheter att köpa konkurrenten. JP Morgan kommenterade detta på måndagen och betonade att ett förvärv av GE:s vitvaror skulle vara en bra affär för Electrolux.

Förlorare bland storbolagen var Tieto, med en nedgång på 3,5 procent till 191, följt av Elekta och Oriflame, som noterades 2,6 respektive 2,2 procent lägre.

I verkstadssektorn sjönk Atlas Copco A 1,1 procent till 201:30 och SKF var ned 0,5 procent till 160:40. Även bland bankaktierna var det nedgångar, med Swedbank -1,1 procent, Nordea -0,8 procent och SEB -0,1 procent. SHB A lyckades stänga på plus, 0,1 procent upp.

Elekta fortsätter att backa efter torsdagens rapportbesvikelse och backade 2,7 procent till 77:60 kronor på måndagen.

Börsintroduktionerna fortsätter. På måndagen meddelade Ratos att man planerar att börsnotera fönstertillverkaren Inwido före årsskiftet. Ratos B tappade mot slutet av handeln för att stänga på minus, ned 0,5 procent.

Melker Schörling noterar Absolent Group på First North. Erbjudandet att teckna riktas till aktieägare i Melker Schörling och till anställda i Absolent, som tillverkar filterutrustning för industrin och som omsatte cirka 210 miljoner kronor i fjol. Melker Schörling steg 1,1 procent till 335:80 kronor.

Shamaran steg 5,7 procent till 2:24 kronor. Oljeprospekteringsbolaget meddelade att de återupptagit borrningarna vid Atrushfältet i Kurdistan. Den 9 augusti stoppades verksamheten med anledning av den säkerhetspolitiska situationen i området.

På rekommendationsfronten kan nämnas att Nordea har höjt rekommendationen för Getinge till köp, med hänvisning till att det finns utrymme för lönsamhetslyft. Getinge B steg 1,1 procent till kursen 184:70 kronor.

Axis steg 0,8 procent till 208:30. Dagens Industri tycker att man ska köpa kameratillverkaren, trots att värderingen är relativt hög.

Börsveckan gick igenom bemanningssektorn i veckans nummer och favoriten är SJR, som steg med 3,7 procent. Även NGS och Dedicare får köprekommendationer av Börsveckan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera