lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Lista: Börsens mest blankade aktier

Publicerad: 8 september 2023, 12:30

Foto: Shutterstock

Fastighetsbolaget SBB är alltjämt den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. Men de korta positionerna ökar framför allt i ett medicinteknikbolag, visar en färsk veckosammanställning.

Ämnen i artikeln:

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABJMElektaBlankning

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I SBB är nu 18,6 procent av aktiekapitalet blankat. Bakom fastighetsaktien skuggar bostadsutvecklaren JM och strålterapibolaget Elekta där 16,1 respektive 13,3 procent av aktierna nu är föremål för korta positioner (se tabell längre ned).

Det framgår av färska siffror från Finansinspektionen som Nyhetsbyrån Direkt har sammanställt.

Andelen korta positioner har ökat mest i Elekta den gångna veckan, närmare bestämt med 0,7 procentenheter. På andraplats placerar sig Orrön – bolagets andel blankat aktiekapital har lyft från 6,5 till 7 procent, motsvarande en uppgång på 0,5 procentenheter.

I veckan inleddes rättegången mot Ian Lundin och Alex Schneiter som står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Misstankarna mot de tidigare toppcheferna i Lundin Oil – vilket senare ändrade namn till Lundin Energy och numera heter Orrön – är kopplade till bolagets oljeprospektering i Sudan mellan 1997 och 2003 då landet befann sig i ett inbördeskrig.

Blankarna har samtidigt dragit sig tillbaka något i Hexatronic. Den senaste veckan har andelen blankat aktiekapital i bolaget sjunkit från 11 till 10,6 procent. Nedgången på 0,4 procentenheter är den största bland samtliga bolag på listan.

Läs mer: Köpvärd oljeaktie mot nytt kursrekord

Läs mer: Hernhag Så blir du rik på börsen

Läs mer: Efter småbolagens kurskrasch – förvaltarna pekar ut 13 köpvärda aktier

Läs mer: Fridell: Efter kursrusningen – nyemissionerna du inte får missa

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera