måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Landeborn: Räkna med volatilitet men inga stora börsras

Publicerad: 2 november 2020, 13:48

Foto: Liss Arfwidsson / SvD-TT

I takt med att nya coronarestriktioner införs kommer tillväxten att bli lägre. Men det blir ingen ny tvärnit i ekonomin och därmed inte heller något nytt börsras likt i våras, spår Danske Banks Maria Landeborn i ett veckobrev.


FD

Fonder Direkt


Den andra vågen av coronaviruset, med snabbt ökande smittspridning vilket har lett till kraftigt skärpta restriktioner i ett flertal länder, kommer att slå negativt mot konsumtionen i Europa och ökar återhämtningens osäkerhet. En undervikt i europeiska aktier behålls.

Det skriver Danske Bank i ett veckobrev, där strategen Maria Landeborn konstaterar att corona-situationen i USA är något bättre relativt sett, även om RO-talet överstiger 1 vilket innebär ökad smittspridning och det är sannolikt att ytterligare restriktioner väntar.

”Även om restriktionerna är negativa för tillväxten så är det viktigt att komma ihåg att världsekonomin fortfarande fungerar, vilket den inte gjorde inte i våras. Tillväxten kommer att bli lägre, men vi står inte inför en ny tvärnit. Därmed bedömer vi inte heller att vi står inför något nytt börsras likt det vi såg i våras”, skriver Maria Landeborn.

Däremot får investerare räkna med fortsatt förhöjd volatilitet under en period, och särskilt så länge inga nya stimulanser kommer på plats, enligt strategen. Högre osäkerhet uppges gynna sektorer med stark strukturell tillväxt såsom it och kommunikationstjänster, men vara negativ för cykliska sektorer i en miljö med låg tillväxt och nedpressade räntor.

Det amerikanska presidentvalet står i fokus denna vecka, och då Demokraternas Joe Biden leder stabilt i opinionsundersökningarna är sannolikheten god för att partiet ska lyckas vinna kongressens båda kamrar, enligt Maria Landeborn.

”Blir det så har Biden goda möjligheter att genomdriva en stor del av sina förslag även utan stöd av republikanerna, och vi kan i så fall se fram emot ett nytt, stort stimulanspaket när valet är över. Den del av Bidens politik som framför allt oroat marknaden är en höjning av bolagsskatten. Det är dock inte troligt att skatterna höjs så länge pandemin pågår och ekonomin tyngs av dess effekter”, skriver strategen.

Med majoriteten av de amerikanska bolagen färdigrapporterade för det tredje kvartalet konstaterar Maria Landeborn att det inte har räckt för aktiemarknaden att med marginal slå förväntningarna om både vinst och omsättning. USA:s storbolagsindex S&P 500 sjönk 6 procent förra veckan meddelar strategen, och starka rapporter har inte belönats då osäkerhet kring pandemin, nya nedstängningar och presidentvalet har dragit till sig uppmärksamheten istället.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera