söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Landeborn: Räkna med lägre börsavkastning framöver

Publicerad: 29 juni 2021, 11:03

Foto: Allis Nettréus /SvD-TT

Stockholmsbörsen har utklassat de flesta av världens marknader i år men framöver får vi räkna med lägre börsavkastning, menar Danskes seniorekonom Maria Landeborn i ett inlägg på bankens placeringssajt Nextconomy.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Hon konstaterar att återhämtningen i världen fortsätter och allt fler blir vaccinerade.

– Vi befinner oss i en brytpunkt där vi är på väg bort från krisen och på väg mot livet efter den, säger hon.

Stockholmsbörsen ligger samtidigt i topp och har utklassat andra marknader tack vare dominansen av konjunkturkänsliga bolag som verkstad och banker. Men de krafter som drivit på börsen håller på att bli lite svagare, enligt Landeborn.

– Tillväxten i ekonomin är en av de starkaste drivkrafterna. När tillväxten går från att accelerera till att gradvis blir lite lägre brukar det betyda att avkastningen på börsen också blir lite lägre, säger hon.

En annan faktor är stimulanserna.

– Vi håller på att vaccinera oss ur krisen och då behövs inte lika mycket stöd längre. Fed har börjar prata om hur man ska trappa ner stimulanserna. Avgörande är arbetsmarknaden och hur det går med inflationen.

Och just inflationen är en av de faktorer som är avgörande framöver.

– Den amerikanska inflationen har överraskat på uppsidan och om den blir bestående ökar risken att Fed måste strama åt tidigare vilket skulle vara negativt för börsen. Men huvudscenariot är att inflationen kommer sjunka tillbaka, säger Maria Landeborn.

Förutom inflationen är virusmutationer en risk. Skulle vi få se mutationer som vaccinet inte biter på så kan det dröja med hävda restriktioner och det skulle vara negativt för tillväxten.

En tredje risk är de höga värderingarna som är en effekt av förväntningar om kraftigt stigande vinster. Om dessa förväntningar inte infrias är fallhöjden på börsen hög, menar Maria Landeborn.

Men även om allt går enligt plan så får investerare räkna med en mer blygsam avkastning framöver.

– I grund och botten är vi positiva till börsen de kommande året. Våra förväntningar på avkastning är dock dämpade, särskilt om man sätter det i relation till den kraftfulla utveckling vi sett det senaste året. Det gäller helt enkelt att ha realistiska förväntningar och en lagom risknivå om det blir skakigare på börsen framöver, säger Maria Landeborn.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera