tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Kreditvärderaren sänker SBB till skräpstatus

Publicerad: 8 maj 2023, 09:30

Foto: Patrik Österberg /TT

Kreditvärderingsjätten S&P nedgraderar sitt kreditbetyg på fastighetsbolaget SBB till BB+ med negativa utsikter, vilket motsvarar så kallad skräpstatus. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Tidigare hade SBB kreditbetyget BBB från S&P. Det var den lägsta nivån inom ”Investment grade”-kategorin som rymmer bolag där återbetalningsförmågan bedöms vara mycket god.

”De negativa utsikterna återspeglar möjligheten till en nedgradering med ett steg över de kommande sex till tolv månaderna om SBB inte säkerställer tillräcklig finansiering för att möta kommande kortsiktiga finansiella åtaganden under de närmaste kvartalen, vilket skulle skada bolagets likviditetsställning”, skriver S&P och tillägger att en försämring bortom kreditutvärderarens prognos också kan komma att leda till en nedgradering.

SBB rasar på Stockholmsbörsen efter beskedet. B-aktien faller 16 procent medan D-aktien, som är föremål för bolagets planerade nyemission, handlas ned drygt 20 procent till strax över 10 kronor.

”Vi var förberedda”

Fastighetsbolaget SBB var förberedda på S&P:s nedgradering av bolagets kreditbetyg.

Det skriver SBB:s nytillträdda IR-chef Helena Lindahl i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi var förberedda på det här, det måste man vara om man ligger så nära gränsen i rating”, skriver hon när Nyhetsbyrån Direkt frågar om bolaget var förberedda på S&P:s beslut.

När SBB, den 28 april, släppte sin rapport för det första kvartalet lät det dock annorlunda.

I SBB:s rapport för det första kvartalet skriver SBB:s vd Ilija Batljan att bolagets rapport ”tydligt” visar att SBB har klarat av att minska skuldsättningen under 60 procent och att bolagets räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå överstigande 3 gånger och att den kommer att stärkas ytterligare.

”Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss”, hette det från SBB vd:n då.

Vidare skriver Helena Lindahl att ”det viktiga nu är att fortsätta att jobba för att få ner skuldsättningen och anpassa bolaget till den nya finansiella verkligheten med höga räntor”.

Helena Lindahl har tagit över efter Marika Dimming som lämnade SBB i samband med att bolaget tillkännagav sina planer på en nyemission, vilket Privata Affärer rapporterat om.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera