onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Kraftigt vinsttapp för Besqab

Publicerad: 31 maj 2023, 05:45

Foto: Besqab

Bostadsbyggaren Besqab redovisar ett rörelseresultat på 6,6 miljoner kronor för årets första kvartal, enligt segmentsredovisningen. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 37,4 under samma period föregående år.

Ämnen i artikeln:

Besqab

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Intäkterna för perioden enligt segmentsredovisningen uppgick till 344 miljoner kronor (743).

Antalet produktionsstartade bostäder var 0 under första kvartalet (192). Under perioden uppgick antalet sålda bostäder uppgick till 41 (122).

Segmentsredovisning anses enligt bolaget ge den mest rättvisande bilden av verksamheten.

Bolagets vd räknar med fortsatt utmanande tillvaro för bostadsutvecklare

Innevarande år ser ut att bli fortsatt utmanande för bostadsutvecklare, skriver Besqabs vd Carola Lavén i rapporten för det första kvartalet.

”Osäkerhet om framtiden, det höga kostnadsläget, ränteutvecklingen och minskad köpkraft bland hushållen ökar utmaningarna i att starta nya projekt. Under första kvartalet har vi inte produktionsstartat några nya bostäder”, skriver hon.

Den pågående produktionen omfattade i slutet av det första kvartalet 1.535 bostäder. Av dessa var 1.170 bostadsrätter och drygt 360 hyresrätter och vårdbostäder för eget ägande.

”Det är fortfarande en hög pågående produktionsvolym men på grund av de kraftigt förändrade marknadsförutsättningarna ser vi framför oss en minskad volym 2023 och 2024”, skriver Carola Lavén.

Tillskott från nyemission användes för att lösa obligationslån

Efter kvartalets utgång avslutades den företrädesemission som kommunicerades i början av året. Den resulterade i att bolaget tog in 833 miljoner kronor i nytt kapital. Nettolikviden har under maj använts för att i förtid lösa bolagets obligationslån om 800 miljoner kronor.

Emissionen och återbetalningen av obligationen ”har stärkt vår kapitalstruktur och våra förutsättningar att ta vara på affärsmöjligheter i den svagare konjunkturen”, skriver Carola Lavén.

Under kvartalet minskade omsättningen enligt segmentsredovisningen till 344 miljoner kronor (743) och rörelseresultatet minskade till 7 miljoner kronor (37).

Omsättningsminskningen förklaras enligt bolaget främst av att inga bostäder produktionsstartades under kvartalet och rörelseresultatet minskade som en konsekvens av färre bostäder i pågående produktion, minskad försäljning och lägre marginaler till följd av kostnadsläget.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera