torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Köpläge: Credit Suisse tror på 20 procents uppgång

Publicerad: 17 mars 2020, 12:00

Foto: Shutterstock

Nu har börskraschen nått så långt att långsiktiga investerare bör börja addera sina innehav, utan att för den skull överexponera sig. Det rådet ger nu Credit Suisse sina mest välbärgade kunder.


CF

Christer Fälldin


Rådet gäller om det egna innehavet redan minskat så mycket i värde att det nu ligger under den strategiska nivån, men ändå klarar av den höga risken och volatiliteten just nu, rapporterar Bloomberg.

Credit Suisses globala investeringschef Michael Strobaek skriver i ett meddelande till bankens kunder att det finns ett ordentligt antal möjligheter med undervärderade aktier just nu, främst i sektorer som IT och energi.

V-formad upphämtning

Men, det är viktigt att i det här läget ta risker, men inte bli allt för ”aggressiv”, manar Strobaek kunderna. Bygg upp positioner, men undvik hävstänger, råder han.

Analytikerna hos Credit Suisse förväntar sig en V-formad upphämtning, med uppgång på mellan 15 och 20 procent på aktiemarknaderna inom de närmaste tolv månaderna.

Morgan Stanley är inne på samma spår. Mitt under det historiskt stora raset på måndagen signalerade banken att det ”snart är dags att börja köpa igen”, rapporterar Bloomberg.

”Snabbt tillbaka”

Börsen kan kanske falla ytterligare, men därefter kommer den snabbt tillbaka igen, enligt investmentbanken.

Danska sajten Finans refererar Sydbanks aktieanalyschef Jacob Pedersen, som slår fast att vi inte vet ännu om vilket läge vi befinner oss i, eftersom pandemin i sitt nuvarande stadie bara funnits i några veckor.

– Vi vet inte om det snart blir vanlig vardag igen, eller om vi har en situation där den globala ekonomin tvingas in i en mycket svår kris innan vi rör oss uppåt igen, säger han till Finans.

Tror på ytterligare fall

Han tror för sin del att aktiekurserna kommer att falla ännu mer. Danska indexet OMX C-25 tappade 1,6 procent på måndagen, och är totalt ned omkring 24 procent sedan toppen den 19 februari.

På måndagen handlades de 49 största danska aktierna till p/e 18,4 vilket innebär ett fall från p/e 22,4 före coronakrisen. Det kan jämföras med det historiska genomsnittet på 15,6.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera