torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Konkurrentens studieresultat sänkte Bioarctic

Publicerad: 3 maj 2023, 12:05

Foto: Magnus Gustavsson/PA

Det svenska forskningsbolaget Bioarctic, utvecklaren bakom Alzheimersläkemedlet Leqembi (lecanemab), backade på onsdagen efter att amerikanska Eli Lilly presenterat positiva data för konkurrentpreparatet donanemab.

Ämnen i artikeln:

Bioarctic

Nyhetsbyrån Direkt


Inledningsvis rasade Bioarctic tvåsiffrigt på beskedet. Aktien återhämtade sig under eftermiddagen, men stängde alltjämt ned 2,6 procent.

Resultaten från Eli Lilly-studien med donanemab, som visade 35 procents inbromsning av kognitiv och funktionell nedsättning, beskrivs i ett uttalande av amerikanska Alzheimersförbundets forskningschef Maria Carrillo som ”de starkaste fas 3-data som släppts hittills”.

Med utgångspunkt från kognitionsskalan CDR-SB uppvisade donanemab en 36 procents inbromsning efter 18 månader i studien jämfört med placebo.

Det är alltid svårt att dra jämförelser mellan olika studier med tanke på hur olika studier är utformade. I Bioarctic och dess partner Eisais fas 3-studie Clarity AD uppvisade lecanemab i slutet av september 2022 en inbromsning om 27 procent på kognitionsskalan CDR-SB efter 18 månader i studien, vilket är ett något lägre utfall än i Eli Lillys studie.

Då båda studierna, Eli Lillys Trailblazer-ALZ 2 och Bioarctic och dess partner Eisais studie Clarity AD, jämför sig med placebo och inte med varandra är det med utgångspunkt av resultaten mycket svårt att dra några klara slutsatser om hur de båda läkemedlens resultat förhåller sig till varandra. För att få mer klarhet i den frågan krävs jämförande studier mellan donanemab och lecanemab.

Plackbildningen, som associeras med Alzheimers sjukdom, reducerades dessutom av donanemab-behandlingen, som distribuerades via en månatlig infusion av antikroppar.

På den negativa sidan har donanemab-medicineringen också visat sig innebära risk för hjärnsvullnad och blödning som i sällsynta fall kan vara svåra. Detta har dock även varit ett problem för Bioarctic och partnern Eisai samt den tredje konkurrenten Biogens behandlingsalternativ Aduhelm.

Eli Lilly planerar ansöka om godkännande för donanemab under innevarande kvartal.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera