söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Kommentar: Tjurrusning i Gapwaves efter att vd haussat bolaget

Publicerad: 24 september 2017, 19:46

Foto: Millistream / Gapwaves

Gapwaves steg med nästan 90 procent under två dagar i slutet av förra veckan sedan vd presenterat bolaget på torsdagen vid en småbolagsträff. Och det med ett stort självförtroende inför bolagets framtid. Vd Lars-Inge Sjöqvist menar att "möjligheterna är enorma".


MA

Magnus Alfredsson


Privata Affärer uppmärksammade i början av september bolaget med rubriken ”Gapwaves kan bli en dubblare”. Och redan efter tre veckor har aktien ökat med 175 procent – och framför allt har kursen rusat under förra veckans torsdag och fredag när kursen steg med 40 respektive 30 procent.

Anledningen var den träff i Stockholm där företagets vd Lars-Inge Sjöqvist presenterade bolaget för investerare och analytiker. Och det är inte konstigt att kursen rusade under två dagar eftersom framställningen var påtagligt självsäker och haussade bolagets framtidsutsikter.

Detta trots att bolagets senaste delårsrapport visade ökande förluster, men marknaden tar nu sikte på utbyggnaden av 5G-tekniken där Gapwaves patenterade antennteknik ska kunna skörda framgångar.

Enligt Lars-Inge Sjöqvist har Gapwaves den ledande tekniken för att 5G ska kunna genomföras och bli en teknik som ger dig som pratar i mobiltelefon via trådlös kommunikation en lika bra uppkoppling som du har med fiber i bostaden eller på kontoret.

Det handlar om så kallade aktiva antenner som byggs ihop med elektroniken på basstationsnivå och som har en prestanda som ligger 5-10 gånger över konkurrerande tekniker. Lars-Inge Sjöqvist poängterar flera gånger att tekniken har inneburit ett stort intresse från flera av de stora telekomjättarna som bygger basstationer – det kan alltså handla om Nokia, Ericsson, Samsung eller kinesiska Huawei.

Utbyggnaden av 5G beräknas komma igång under de närmaste åren, men det är sannolikt först efter 2020 som Gapwaves kan börja tjäna tillräckligt med pengar för att klara sin egen finansiering. I november sker dock en nyemission via de teckningsoptioner som också ingick vid introduktionen för knappt ett år sedan – och dessa pengar ska räcka åtminstone ett halvår.

Men Lars-Inge Sjöqvist talar också om att bolaget förhandlar nu med de stora bolagen i branschen om att ingå utvecklingsprojekt där bolagets antenner ska anpassas till elektroniken i deras produkter. Och att dessa projekt kommer innebära att Gapwaves kan börja få ersättningar från sina partners.

Tanken är också att Gapwaves tillsammans med en icke namngiven partner ska presentera en prototyp på vad deras så kallade aktiva antenner kan åstadkomma på den stora mobilmässan i Barcelona i slutet på februari 2018.

Men Sjöqvist förutskickar att det kommer hända saker redan under hösten – framför allt när det gäller olika former av partnerskap för utvecklingen av bolagets antenner tillsammans med ett eller flera större telekombolag.

Trots att aktien redan haft en kraftig uppgång under september tog alltså kursen ordentlig fart efter Gapwaves framställning på torsdagsförmiddagen. Och totalt blev uppgången under två dagar 89 procent. Omsättningen var också betydligt högre än vanligt med över 1 miljon omsatta aktier i snitt.

Frågan är om uppgången kan fortsätta under veckan som kommer – eller om det blir vinsthemtagningar direkt. Det som gör frågan extra intressant är att Lars-Inge Sjöqvist har ett nytt framträdande på måndagsförmiddagen på ”Aktiedagen” i Göteborg – och på sociala medier kan man utläsa att finns förväntningar på att det ska komma nya uppgifter som kan lyfta aktien ytterligare på kort sikt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera