torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Kommentar: CLX en fortsatt bra IT-aktie

Publicerad: 24 augusti 2016, 04:57

Foto: istockphoto

Vid en snabb första anblick skulle man kunna tro att CLX har lönsamhetsproblem. Under andra kvartalet, som var det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, visade IT-bolaget till och med upp en förlust. Men det negativa resultatet orsakades i första hand av 13 miljoner kr i kostnader för sommarens förvärv av Mblox.


Marcus Hernhag


Det förvärvet stärker CLX position inom molnbaserade kommunikationstjänster som SMS för företag. Nu ingår inte Mblox i räkenskaperna förrän från och med 11 juli, men under 2015 omsatte CLX och Mblox tillsammans drygt 2,1 miljarder kr och gjorde 150 miljoner kr i rörelsevinst.

Sommarens nyemission på 624 miljoner ökade på antalet aktier och CLX börsvärde är nu över 3,7 miljarder kr. Jämfört med försäljningen är det inte så dyrt, men det krävs högre vinster för att motivera värderingen. Det lär komma då fusionens samordningsvinster beräknas bli över 80 miljoner kr.

CLX exklusive Mblox ökade under kvartalet försäljningen med 24 procent. Även efter fusionen lär tillväxten hålla sig då marknaden enligt bolaget växer kraftigt och är fragmenterad. Rent spekulativt borde det sistnämnda öppna för fler förvärv om ett år eller två.

Förr eller senare borde vinsten peka uppåt igen för CLX. Då är de gamla kurstopparna kring 90 kr inom räckhåll. Just nu rekylerar aktien ned från 80 kr, där den vänt ned ett par gånger tidigare i år. På riktigt kort sikt behöver det därför inte vara direkt bråttom med denna chansaktie. CLX är kanske ingen blivande stjärna, men fortsatt en bra IT-aktie på lite sikt.

Graf: Aktiens utveckling det senaste året

{Chart}

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera