lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Klart sämre än väntat för Stillfront

Publicerad: 15 februari 2023, 06:11

Foto: Stillfront

Stillfronts rörelseresultat rasade under det fjärde kvartalet samtidigt som den organiska omsättningstillväxten var negativ. Men sppelutvecklaren spår en vändning under det andra halvåret.


Nyhetsbyrån Direkt


Stillfront redovisar ett rörelseresultat (ebit) på 70 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett ebit-resultat på 236 miljoner kronor, enligt en sammanställning av 13 analytikerprognoser gjord av Infront.

Det justerade ebit-resultatet uppgick till 485 miljoner kronor, mot väntade 498 miljoner. Jämförelsestörande poster som påverkar ebit var -192 miljoner kronor, varav merparten enligt Stillfront avsåg en engångsavskrivning på -176 miljoner kronor på utvecklade spel med förkortad ekonomisk livslängd.

Nettoomsättningen blev 1.781 miljoner kronor, mot väntade 1.817 miljoner, och den organiska tillväxten uppgick till -0,7 procent.

Ingen utdelning föreslås för 2022.

Spår återgång till positiv tillväxt under andra halvåret

Trots att visibiliteten är fortsatt låg förväntar sig Stillfront att både bolaget självt och marknaden återgår till organisk tillväxt under den andra halvan av 2023.

Det skriver gamingbolaget i sin bokslutsrapport.

Stillfronts organiska tillväxt under det fjärde kvartalet uppgick till -0,7 procent. Helåret 2022 blev den –1,4 procent.

Enligt vd Jörgen Larsson bolagets organiska tillväxt 2022 signifikant bättre än marknaden tack vare stark utveckling från ett antal av Stillfronts viktigaste spelfranchises, bidrag från nya spellanseringar samt framgångsrika evenemang i spelen under året.

”Flera av våra starka spelfranchises, inklusive Supremacy, Bitlife och Albion Online, rapporterade signifikant organisk tillväxt under 2022. Med det sagt är vi såklart inte nöjda med en organisk nedgång på koncernnivå”, skriver vd:n i rapporten.

Under 2022 lade Stillfront till 8 nya, egenutvecklade speltitlar i den aktiva portföljen, men samtidigt har bolaget sett att vissa spelutvecklingsprojekt inte mött avkastningskraven.

”Som en följd av detta har vi valt att stänga ner specifika utvecklingsprojekt under det fjärde kvartalet vilket resulterat i personalneddragningar i våra studios Kixeye, Simutronics och Coldwood Interactive, såväl som en engångsavskrivning på 176 miljoner kronor i kvartalet”, kommenterar Jörgen Larsson.

Uppdaterar finansiella mål

Stillfront uppdaterar sina finansiella mål i samband med den digitala kapitalmarknadsdag som hålls i eftermiddag, 15 februari.

De nya målen är att ha en årlig organisk intäktstillväxt över den adresserade marknadens, med tillägg av strategiska och värdeskapande förvärv. Den adresserade marknaden definieras som den globala mobilspelsmarknaden exklusive Kina.

Vidare spås en årlig justerad så kallad ebitdac-marginal intervallet 26-29 procent. Justerad ebitedac definieras som rörelseresultat före räntor, skatt, av- och nedskrivningar, minus aktiverad produktutveckling, justerat för jämförelsestörande poster.

Målet är också att ha en skuldsättningsgrad under 2,0x inklusive villkorade köpeskillingar som betalas kontant under de närmaste tolv månaderna.

Stillfronts uppdaterade finansiella mål kommer ersätta de tidigare finansiella målen som först introducerades i samband med kapitalmarknadsdagen i november 2019 och uppdaterades i samband med kapitalmarknadsuppdateringen i september 2020. Stillfronts uppdaterade finansiella mål kommer följas upp årligen och gäller tills vidare, heter det i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera