lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

JP Morgan: Dags för vinsthemtagning i Atlas

Publicerad: 9 december 2016, 07:52

Foto: Lars Pehrson /TT-SvD

Atlas Copcos aktie är alltjämt att föredra framför Sandviks och SKF:s som ett långsiktigt kärninnehav i verkstadssektorn. Dock med begränsad kursuppsida och det kan vara läge att ta hem vinsten.


Nyhetsbyrån Direkt


Detta enligt JP Morgans värderingsmodell där riktkursen 290 kronor bygger på 15 procents genomsnittlig tillväxt i vinsten per aktie under 2016-2018. Enligt analysen kan det vara läge att vara disciplinerad och ta hem lite vinst.

JP Morgan sänker Atlas Copco-rekommendationen till neutral från övervikt, men riktkursen 290 kronor behålls.

”Vi höjde aktien i augusti 2018. Då hade aktien backat jämfört med andra kvalitetsaktier på grund av förhöjd oro bland investerarna för Atlas Copcos slutmarknader”, redogör investmentbanken för, och går igenom kursrörelserna – se diagram nedan – en uppgång som i hög utsträckning var en effekt av kronans försvagning mot dollarn, varpå investerarna insåg att de betalade ett rätt så högt pris för en aktie som trots allt hörde till ett bolag med ofördelaktig slutmarknadsexponering.

”I dag är situationen den motsatta: Atlas Copco betraktas som välpositionerat för slutmarknadstrenderna, vilket enligt vår åsikt är väl återspeglat i värderingen”, skriver JP Morgan, och skisserar ett scenario: 2017 kan tänkas bjuda på tillväxt från låga baser inom gruvsektorn och avseende kompressorer i Kina, medan de sektorer som ligger närmare sina toppnivåer – personbilar och halvledarbranschen – fortfarande håller emot.

Beträffande gruvsektorns återhämtning skriver JP Morgan att Atlas Copco lär gynnas under de kommande åren eftersom omsättningen för bolaget här nu ligger 65 procent under toppnivåerna. Dock, påpekar banken, har guldpriset, som är Atlas Copcos viktigaste råvara, minskat med 12 procent sedan 1 juli (samtidigt som kopparpriset stigit 20 procent).

Vad gäller investeringarna i halvledarsektorn, som är viktiga för Atlas Copcos nya affärsområde Vakuumteknik, tror JP Morgan att nuvarande positiva trender kommer att hålla i sig på kort sikt, men eventuellt kulminera under 2017.

I övrigt noteras bland annat att Atlas Copco hör till de bolag i sektorn som är bäst positionerade för förvärv, tack vare en stark balansräkning.

Diagram: Atlas Copco A senaste två åren

Källa: Infront

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera