torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Investor-bolag gör mångmiljardförvärv

Publicerad: 6 september 2023, 12:00

Investors ordförande Jacob Wallenberg (t.v.) och vd Johan Forssell under bolagsstämman i maj.

Foto: Jesper Frisk

Investors dotterbolag Laborie köper 91 procent av aktierna i amerikanska Urotronic för uppemot 6 miljarder kronor. Det förvärvade bolaget har utvecklat produkten Optilume för behandling av godartad prostataförstoring.

Ämnen i artikeln:

InvestorFörvärv

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Laborie betalar 232 miljoner dollar för aktierna med en potentiell tilläggsköpeskilling på upp till 314 miljoner dollar. Den totala potentiella köpeskillingen är därmed 546 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Laborie ingår i Investors affärsområde Patricia Industries, som rymmer investmentbolagets onoterade innehav. Investor kontrolleras av familjen Wallenberg.

Patricia Industries ska skjuta till eget kapital för att finansiera merparten av den första betalningen för aktierna. Transaktionen väntas slutföras under fjärde kvartalet i år, förutsatt godkännanden från konkurrensmyndigheter.

Laborie ingick 2020 i ett strategiskt partnerskap med Urotronic och förvärvade då 9 procent av aktierna i bolaget samt två separata köpoptioner – en avseende Optilume och en avseende förvärv av återstående 91 procent av Urotronic.

Strax efter klockan 14 på onsdagen handlades B-aktien i Investor upp 0,2 procent till kursen 212,90 kronor. Sedan årsskiftet har familjen Wallenbergs investmentbolag lyft nära 13 procent på Stockholmsbörsen.

Läs mer: Fridell: Efter kursrusningen – nyemissionerna du inte får missa

Läs mer: Unik lista – aktierna som sänker risken i din portfölj

Läs mer: Experter: Bäddat för svensk börsrevansch

Läs mer: Börsexperterna: Mest köpvärda aktierna just nu

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera