torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Hoist bommade förväntningarna

Publicerad: 5 november 2019, 06:52

Foto: Shutterstock

Hoist Finance, som köper portföljer med förfallna blancolån, redovisar ett resultat klart under analytikernas förväntningar. Även intäkterna överraskade på nedsidan.

Ämnen i artikeln:

Hoist Finance

Nyhetsbyrån Direkt


Hoist redovisar ett rörelseresultat för det tredje kvartalet 2019 på 130 miljoner kronor (232).

Ett genomsnitt av tre analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 228 miljoner kronor.

Jämförelsestörande poster före skatt uppgick till -47 miljoner kronor (+42) och avser omstruktureringskostnader i den franska verksamheten, IT-organisationen samt ränteswappar.

Resultatet före skatt sjönk till 146 miljoner kronor (243), att jämföra med estimatsnittet på 244 miljoner.

Rörelseintäkterna minskade till 698 miljoner kronor (731), jämfört med analytikersnittet på 805 miljoner kronor.

Nettoresultatet sjönk till 140 miljoner kronor (182), jämfört med ett analytikersnitt på 190 miljoner kronor.

Resultatet per aktie backade till 1:39 kronor (1:87).

Hoist redovisar köp av fordringsportföljer om 689 miljoner kronor i kvartalet (2.546). Ett genomsnitt av två analytikers estimat var 1.025 miljoner kronor.

Kärnprimärkapitalrelationen var 10,3 procent vid kvartalsskiftet, jämfört med 9,9 procent ett kvartal tidigare. Ett genomsnitt av två analytikers estimat var 10,6 procent.

”Resultatet återspeglar inte investeringarna”

Hoist Finance vd Klaus-Anders Nysteen uppger att bolagets fokus under det gångna tredje kvartalet var att se bortom de senaste regulatoriska utmaningarna och genomföra bestämda aktiviteter för att reducera framtida kostnader och betydligt förbättra verksamhetens effektivitet.

”De finansiella resultaten från kvartalet visar dock endast kostnaderna och inte fördelarna med dessa investeringar. Inkasseringsnivån landade på 101 procent, lägre än våra ambitioner, men jag är säker på att våra initiativ kommer att ge positiv effekt framåt”, skriver han i vd-ordet i delårsrapporten vars kvartalssiffror var svagare än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med enligt Infront Datas sammanställning.

En viktig aktivitet som Hoist-chefen lyfter fram som har genomförts under kvartalet, som ska reducera kostnader över tid, är centraliseringen av bolagets verksamhet i Frankrike.

”Vidareutvecklingen av vårt Shared Service Center i Wroclaw, Polen, och uppstarten med att etablera en nearshoring-verksamhet i Bukarest, Rumänien, är två andra initiativ gjorda under kvartalet. Dessa steg kommer att ge skalfördelar och vara en viktig del i arbetet med att standardisera och harmonisera processer över våra marknader”, skriver Klaus-Anders Nysteen.

”Marknadsutsikten är fortsatt positiv. Det är hög aktivitet inom samtliga tillgångsklasser, och marginalerna har utvecklats fördelaktigt. I en miljö av NPL backstop-regelverk, så känner jag stark övertygelse om att vi är på rätt väg mot en hållbar och konkurrenskraftig affärsmodell där vi kan fortsätta hjälpa individer att hålla sina åtaganden och hitta en väg framåt”, uppger Hoist-chefen avslutningsvis.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera