fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

H&M sålde mer än väntat

Publicerad: 16 mars 2020, 07:06

Foto: Maja Suslin /TT

H&M sålde förvisso mer än väntat under tremånadersperioden december till februari. Men nu stänger modejätten butiker i ytterligare länder på grund av coronapandemin.


Nyhetsbyrån Direkt


H&M:s försäljning ökade med 5 procent i det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Motsvarande kvartal året innan var försäljningstillväxten 4 procent.

Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms.

Enligt Infronts sammanställning av 18 analytikers estimat väntades i snitt att försäljningen skulle öka med 4,4 procent.

Försäljningen exklusive moms uppgick till 54.948 miljoner kronor (51.015). Analytiker hade räknat med 54.899 miljoner kronor, enligt Infront.

Totalt antal butiker per den sista februari uppgick till 5.053 jämfört med 4.958 vid samma tidpunkt året innan.

Stänger butiker

H&M-gruppens försäljning i Kina minskade med 24 procent i det första kvartalet som sträckte sig till och med februari.

”Från den 1 december 2019 till 23 januari 2020 ökade kvartalets försäljning i Kina med 27 procent i lokal valuta. Men därefter minskade efterfrågan väsentligt till följd av virusutbrottets snabba utveckling. /…/ I Kina har försäljningen gradvis börjat återhämta sig i takt med att situationen i landet har förbättrats”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

H&M-gruppens totala försäljning i lokala valutor steg med 5 procent i det första kvartalet. Exkluderat för Kina, Hongkong, Singapore, Macau, Japan och Taiwan ökade försäljningen med 7 procent.

Hittills i mars har H&M-gruppens försäljning påverkats negativt framför allt i Europa som en konsekvens av den fortsatta spridningen av coronaviruset.

Mot bakgrund av myndigheters beslut är sedan några dagar tillbaka samtliga av koncernens butiker tillfälligt stängda i Italien och i helgen stängdes även alla butiker tillfälligt i Polen, Spanien, Tjeckien, Bulgarien, Belgien, Frankrike och delvis i Grekland. Från måndag stängs också koncernens butiker i Österrike, Luxemburg, Bosien-Hercegovina, Slovenien och Kazakstan.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera