lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

H&M bromsade fallet

Publicerad: 17 december 2013, 08:12

Stockholmsbörsen vände söderut från tidig eftermiddag för att liksom de ledande europabörserna avsluta tisdagens handel i rött. Bland de få aktierna på plus bromsade framför allt H&M upp nedgången.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


OMXS30 stängde 0,5 procent lägre till 1.263,3. Aktier för 11,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På hemmaplan sänkte Riksbanken, i enlighet med förväntningarna, reporäntan med 25 punkter till 0,75 procent. En enig direktion hänvisade till att inflationen blivit oväntat låg och inflationstrycket bedöms nu bli ”tydligt lägre” under de närmaste åren, jämfört med tidigare profetior.

”De flesta verkar ha varit med på en sänkning och på räntemarknaden verkar beskedet ha varit väldigt diskonterat. Det borde ge någon försvagningstendens på valutan, vilket bör gynna exportbolagen, men även om det är frestande så är det förmodligen lite för tidigt att kliva på bolag som Volvo. Vi ser heller ingen stor rotation dagarna inför årsskiftet”, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland storbankerna var Handelsbanken ensamt på plus, upp 0,1 procent, medan Nordea utvecklades sämst, ned 0,9 procent.

I utspel under dagen kom Handelsbanken slutligen med beskedet att bolåneräntan med tre månaders bindningstid nu sänks med 0,16 procent, tätt följt av övriga storbanker.

H&M fortsatte upp 1,2 procent i spåren av måndagens starka försäljningsdata. HSBC följde upp med att höja sin rekommendation för aktien till neutral med riktkurs 300 kronor.

Även Millicom fortsatte uppåt, 1,7 procent, med stöd av en ny köprekommendation från Carnegie med riktkurs 750 kronor.

Inom storbolagsindexet skuggades H&M av Boliden, upp 1,1 procent. Bland de råvarurelaterade aktierna steg också SSAB, +0,3 procent. Bolaget har enligt Steel Business Briefing höjt priserna på grovplåt i Nordamerika ännu en gång.

Sandvik specificerade detaljer kring delar av det på kapitalmarknadsdagen aviserade strukturprogrammet. Besparingarna väntas uppgå till 1,3 miljarder kronor och kostnaderna spås landa på 1,8 miljarder. Aktien sjönk 0,3 procent.

I verkstadssektorn bokade Alfa Laval ännu en decemberorder, den här gången på 50 miljoner kronor. Aktien summerade tisdagen med en nedgång på 0,7 procent.

Fastighetsbolaget Victoria Park stängde knappt 20 procent högre efter att handeln i aktiens återupptagits efter ett stopp kring lunchtid. Från bolaget kom beskedet att förhandlingar om förvärv av ett betydande fastighetsbestånd pågår.

Biometribolaget Fingerprint Cards och 3D-bolaget Arcam, som både meddelade resultaten av riktade nyemissioner, backade 6,9 respektive 8,6 procent.

Solenergibolaget Etrion steg 0,7 procent till 4:13 kronor. Pareto Securities har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 5 kronor.

Från Tyskland kom ZEW-index över förväntningarna om framtida tillväxt in på 62,0 i december, att jämföra med förväntade 55,0 procent, enligt Bloomberg News.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera