söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Hernhag rankar börsens preferensaktier

Publicerad: 13 september 2017, 10:29

Foto: istockphoto

Med hög direktavkastning kan preferensaktier kännas lockande. Men en del känns dyra när man jämför direktavkastningen med riskerna och inlösenkurserna. Här betygsätter Marcus Hernhag börsens preferensaktier.


Marcus Hernhag


I tider av relativt låga räntor framstår preferensaktier fortsatt som ett attraktivt sparalternativ. Detta jämfört med fonder som placerar i lågavkastande statsobligationer eller liknande. Även om risken är högre med enskilda preffar finns det fortfarande flera som ger en direktavkastning som lockar.

En del preferensaktier känns däremot dyra när vi jämför direktavkastningen med riskerna och inlösenkurserna. Den genomsnittliga direktavkastningen för alla svenska noterade preferensaktier är 7,4 procent om vi rensar för de preffar som inte alls ger utdelning längre och de i bolag som bara har betalningssvårigheter.

Vi har rankat preffarna enligt den klassiska skalan fågel, fisk eller mitt emellan. Fina fåglar lockar förstås mer än fula fiskar.

Fågel

Även om bostadsbyggandet i Sverige kanske passerat toppen så att det finns fog för branschens stamaktier att rasa framstår byggarnas preferensaktier som stabila. Både kursmässigt och utdelningsmässigt. Alm Equity Pref och Oscar Properties båda preffar lockar med direktavkastningar på 7,6 procent respektive kring 7 procent.

Sdiptech Pref ger 7,5 procent, vilket med bolagets nya fokus mot infrastruktur känns attraktivt. Tyvärr ligger aktien nära inlösenkursen så uppsidan rent kursmässigt borde vara nära noll.

Mitt emellan

Det finns en drös bolag som ger 6-7 procent i direktavkastning. I den nedre delen ligger Akelius Pref som likt flera andra preffar gått bra i kurs en tid och nu ger preffen endast ger 6,0 procent i direktavkastning. Det beror på att kursen klättrat till de högsta nivåerna sedan våren 2015.

Det finns också flera preffar som ger uppåt 10 procent i direktavkastning, men här blir risken också högre. Den fågel som gapar efter för mycket kan mista hela sitt stycke. Därför hamnar dessa preffar sammantaget i mitt emellan-gruppen.

Fisk

Även om utdelningen är mycket trygg i Balder Pref, Fast Partner Pref och Hemfosa Pref är direktavkastningar på 5,4-5,7 procent i en miljö där inflationen är ca 2 procent inte mycket. Balder ska lösa in sin preff och de två andra har samma regler som de allra flesta preferensaktier nämligen att utdelningen aldrig höjs. Tryggheten i utdelningarna har ett högt pris för dessa aktier.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera