söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Marcus Hernhag: Hernhag: Den enkla vägen är också den lönsammaste

Av alla tioårsperioder man kan mäta upp från 1919 stiger Stockholmsbörsen i 99 procent av fallen. Ändå finns det gott om aktiva placerare med negativa positioner och ofta också med hävstång. Förvisso är det vanligtvis kortsiktig handel, men sånt kräver å andra sidan mer tid, kunskap och energi.

Publicerad: 17 september 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

IG

Köp Marcus böcker här:

Du har väl inte missat Marcus Hernhags populära aktieböcker? Den senaste heter "Bli rik och fri med aktier" och är skriven tillsammans med Arne "Kavastu" Talving. Köp den här.

Vi har också åter fått in Marcus debutbok i lager. I "Den enkla vägen att lyckas med aktier" delar han med sig av sina bästa tips för aktieintresserade. Köp den här.

Det går ur ett portföljperspektiv att se dessa bearpositioner som en sorts försäkring eller hedge mot en nedgång på börsen, att den negativa positionens värdeökning ska kompensera för aktiernas kursfall. Det finns många olika produkter för att försöka tjäna pengar på prisnedgångar eller utnyttja felprissättningar, men är du inte fullblodsproffs lär du förlora pengar.

CFD:er är ett derivatinstrument som ger dig hävstång på en underliggande tillgång. Två stora aktörer på området är i Sverige CMC Markets och IG Markets. Nya finansiella regler från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) kräver att de berättar om riskerna på deras respektive sajt.

Hör och häpna. 78 procent respektive 79 procent av de icke-professionella kunderna förlorar pengar på CFD-handeln hos CMC Markets och IG Markets. Vi får hoppas att kunderna har andra mer framgångsrika innehav i andra typer av finansiella produkter.

Kontrasten mot aktier i bra bolag är stor. Som långsiktig investerare är jag relativt passiv och gillar utdelningar. Jag har räknat ut hur mycket utdelning jag i medeltal får per timme så jag vet hur mycket positivt kassaflöde jag i genomsnitt får till exempel varje natt när jag ligger och sover.

Som du säkert anar tror jag den passiva utdelningsvägen är enklast och mest lönsam för de flesta placerare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Ämnen i artikeln:

IG

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera