torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Handelsbanken tror på fortsatt börsuppgång

Publicerad: 24 augusti 2016, 13:00

Foto: istockphoto

Börsfallet vid midsommar blev mycket kort efter brexitomröstningen. Sedan dess har börsen ökat konstant. Handelsbanken tror att det kan fortsätta ett bra tag till och behåller i investeringsstrategin en normal andel aktier på tre till sex månaders sikt, företrädesvis svenska aktier och tillväxtmarknadsaktier.

Ämnen i artikeln:

Handelsbanken

CF

Christer Fälldin


Det är i den senaste utgåvan av Handelsbankens investerarbrev Fokus Placeringar som placeringsstrategen Mats Nyman skriver om bankens aktiestrategi på upp till ett halvårs sikt.

Han konstaterar att globala aktier stigit 6 procent sedan midsommarafton, vilket i verkligheten är lika med 9 procent med hänsyn tagen till att kronan försvagats nästan 3 procent sedan dess.

Handelsbanken föredrar just nu svenska aktier och tillväxtmarknaderna, medan europeiska och japanska aktier är mindre intressanta. Flyktingkrisen och situationen för italienska banker är två av utmaningarna som Europa står inför och som dämpar Handelsbankens entusiasm för Europa. Synen på amerikanska aktier är neutral.

En av förklaringarna till aktieoptimismen är att centralbankerna runt om i världen utvidgade sina löften om att hålla styrräntorna på låga nivåer i kölvattnet av brexitomröstningen.

Ett annat skäl är att Fed tar god tid på sig med att höja styrräntan, vilket bidrar till en ”lagom stark dollar”, vilket i sin tur innebär att tillväxtländerna inte får problem med att betala tillbaka skulderna.

Att dollarn är på denna nivå innebär också att Europa inte tappar för mycket konkurrenskraft, samt att Kina successivt kan minska värdet på yuanen utan att det leder till valutaoro.

Världsekonomin har dessutom överraskat när tillväxten tagit ny fart och växer med cirka 4 procent. Det gäller i princip de flesta marknader, utom Storbritannien. Denna tillväxttakt är snabbast i just tillväxtländer som Ryssland och Brasilien. Dessutom spår Internationella valutafonden att tillväxten i Asien blir betydligt högre än i västvärlden under det närmaste året.

Allt sammantaget ger det förutsättningarna för att börsen kan fortsätta sin återhämtning framåt. Men Mats Nyman varnar för att risken för kortsiktiga sättningar ökar när optimismen på marknaden är stor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera