Aktier
Håll kvar ögonen på bolagens vinster
Publicerad: 30 september 2010, 06:43
Stockholmsbörsen hävdar sig väl för placeringar. Men det har blivit svårare för både sparare och förvaltare att plocka russinen ur kakan, skriver Privata Affärers Fredrik Lindberg.
Börsen i Stockholm noterar årshögsta igen. Säga vad man vill om det. Men sett till börsföretagens ekonomi är utsikterna tillräckligt bra för att finansmän och förvaltare under normala omständigheter skulle dansa hoppsasteg på väg för att handla aktier.
Så uppsluppen har stämningen inte varit. Företagsköpen har blivit fler, och lär bli ännu fler framöver eftersom det finns gott om investeringskapital och en strävan att öka företagens intäkter på en mindre kostnadsbas. Just Stockholmsbörsen har också givit en godkänd årsavkastning och utklassar världens större börser så här långt i år.
Vad kursfallen i maj än förklaras med finns uppenbarligen argument även för att aktiekurserna ska upp. Alla vet att tillväxt blir en bristvara i väst det närmaste decenniet. Och att omställningen i de världsekonomier som växer snabbt inte självklart blir problemfri alla år.
Men även under de förutsättningarna ryms perioder av hygglig värdeutveckling på aktier och alltid enskilda bolag som excellerar.
För aktieplacerare finns förstås andra mer eller mindre kortsiktiga hänsyn än börsföretagens väntade vinster. Men om vi nu bortser från oktobers dåliga rykte, och spelet kring de snabba kasten mellan optimism och pessimism, ser de närmaste åren ut att bli mer än hyggliga för många börsföretag.
Så var får man mest vinsttillväxt för pengarna? Bland de större börserna borde BRIC-ländernas börser ligga bra till om du har lite längre perspektiv.
Shanghaibörsen ligger back nästan 20 procent sedan årsskiftet, räknat i lokala valutan. Med en väntad vinstökning någonstans under 20 procent närmaste tolv månaderna hamnar p/e-talet omkring 13. Indiska aktier har å sin sida stigit och handlas närmare p/e 16.
I råvaruberoende Brasilien och Ryssland är den väntade vinsttillväxten över 25 procent och p/e-talen jämförelsevis lägre, nedåt 11 och 7.
Stockholmsbörsen är på flera sätt mer lik tillväxtländernas börser än västvärldens. Historiskt har kurserna svängt mer än breda aktieindex i USA, Europa och världen. Väntad vinsttillväxt och p/e är nu ungefär som för kinesiska aktier.
Något dyrare än exempelvis amerikanska S&P500 och europeiska aktier i Eurostoxx.
Prognoser är färskvara, men även väldigt grova mått ger en vink. Av de drygt 130 bolag i Stockholm som omsätter 1 miljard kr eller mer väntas två av tre öka vinsten per aktie med minst 15 procent nästa år. I det urval med olika risknivå som Privata Affärer gillar är det genomsnittliga p/etalet under 12 och direktavkastningen i flera fall uppåt 4-5 procent. Det ger gott hopp om uppvärdering efterhand som ökade vinster levereras, även om välkomna och välkomna nyheter brukar komma.
Hemmabörsen har visat sig vara en jämförelsevis bra placering i år, men det lite längre perspektivet är bra att ha i åtanke. Det är lätt att utse världens bästa aktie om man rotar i historien. Ser du framåt blir valet mer subjektivt utifrån riskbenägenhet och tidsperspektiv.
En given slutsats för normalt riskorienterade är att de ekonomiska omställningarna i både väst och öst motiverar att bredda portföljen.
För kortsiktigare har det blivit knepigare att få betalt för mödan att välja rätt aktier. Fler aktier rör sig som index, och indexen rör sig mer lika.
Chefsstrategen hos en av världens investerande giganter, Robert Doll på Black Rocks, uttryckte det nyligen träffande. 2008 handlade allt om att sälja och ställa frågorna senare. 2009 handlade allt om att köpa och ställa frågorna senare. 2010 kunde man tro skulle handla om att välja rätt aktier, men så har det inte blivit ännu.
Hoppsastegen för att köpa rätt aktier har med andra ord hittills varit mer en fråga om att springa med flocken. Risken finns att det beteendet hänger kvar, men efterhand lär de bolag som ökar vinsterna skilja sig från mängden.
FREDRIK LINDBERG, PRIVATA AFFÄRER
(Krönikan publicerades första gången i tidningen Privata Affärer nr 10/2010).