lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

”Gyllene tillfälle att lyfta vätgassektorn”

Publicerad: 8 maj 2020, 08:14

Foto: Shutterstock

När nu världens stormakter förbereder en grön omställning för att kickstarta tillväxten efter pandemin finns en gyllene chans att göra vätgas till en mer allmänt åtkomlig resurs, enligt EU-kommissionens klimatråd, som Reuters intervjuat.


Nyhetsbyrån Direkt


En av de som intervjuats hos EU:s myndigheter beskriver grön vätgas som ”den heliga graal” som skulle kunna ersätta fossila bränslen i sektorer som saknar alternativ för att linjera verksamheten med målen för unionens gröna omställning. Målet är nollutsläpp av växthusgas år 2050. Bland dessa finns transportsektorn, vars tunga lastbilar för närvarande inte lämpas för nutida batteriteknik.

”Vi bör ta tillfället i akt nu när enorma summor offentliga medel hälls in i energiförsörjningssystemet. Vi kan ta ett jättekliv mot vätgasekonomin”, sade Diederik Samson, som är ordförande i EU-kommissionens klimatråd.

Vad som behövs är en upprustning inom infrastruktur. Vätgasen har länge ansetts ha hamnat i bakvattnet bakom annan batteriteknik likt elbilstillverkaren Teslas eftersom att det saknas nätverk där vätgas kan tankas. Nu finns dock alla möjligheter att skala upp snabbare än väntat, enligt EU-klimatrådsordföranden. De båda lastbilstillverkarna AB Volvo och Daimler har redan aviserat att vätgasfordon ska sättas på marknaden inom ett decennium.

Sektorn fick så sent som i förra veckan också draghjälp från den internationella energimyndigheten IEA:s generaldirektör, Fatih Birol, som sade att vätgastekniken är ”redo att ta en huvudroll” och vädjade samtidigt till stater att kanalisera investeringar in i bränsleslaget.

Vissa länder har redan börjat investera tungt i sektorn, bland annat Nederländerna, Australien och Portugal. Men sedan linjer började ritas upp för vägen ut ur pandemin har även större nationer som Tyskland, Storbritannien, Australien och Japan ökat takten med att få en vätgasstrategi på plats.

Australien har redan öronmärkt 300 miljoner australiensiska dollar för att just kickstarta projekt i sektorn och Tyskland väntas avisera en plan i slutet av maj.

Flera nordiska börsbolag finns med i bilden, bland annat Volvo-avknoppningen Powercell. Bolaget har stått för en kraftig uppgång på senare år. Aktien har nu även återhämtat sig under de senaste veckorna efter att kursen halverats under pandemins tidiga fas.

Hit kan även bolag som den norska sektorkollegan och småspararfavoriten Nel räknas, liksom NGM-noterade energiteknikbolaget Metacon, vars teknik producerar vätgas från biogas. Cell Impact, Impact Coatings och Myfc har även de verksamhet med beröringspunkter inom bränsleceller och vätgasteknik.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera