lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Guldbolag slås samman

Publicerad: 23 mars 2020, 11:02

Foto: istockphoto

Semafo har ingått avtal med Endeavour om att gå ihop. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Semafo

Nyhetsbyrån Direkt


Enligt planen kommer Semafos aktieägare att få 0:1422 Endeavour-aktie för varje Semafo-aktie. Baserat på Endeavours stängningskurs den 20 mars om 21:65 kanadadollar och en kurs CAD/SEK på 7:22 motsvarar budet drygt 22:20 kronor per aktie.

Budet motsvarar också en premie om 27,2 procent baserat på det volymviktade snittpriset under de senaste 20 handelsdagarna till och med 20 mars. Sett till slutkursen för Endeavour och Semafo på Torontobörsen den 20 baser ligger premien på nära 55 procent.

Det indikerade marknadsvärdet för Semafo motsvarar 1 miljard kanadadollar.

Befintliga Endeavour och Seamfo-ägare kommer att äga cirka 70 respektive 30 procent av det kombinerade bolaget.

Under de senaste åren har Endeavour och Semafo arbetat som industripartners vad gäller gemensamma intressen som de delar i egenskap av att bedriva verksamhet i Västafrika. Tidigt 2019 startade bolagen dialog om en eventuell fusion, vilket ledde till ett erbjudande i maj 2019. Detta ledde dock inte till någon affär eftersom man inte kunde komma överens om villkoren.

Tidigt 2020 återupptogs samtalen. Endeavour gjorde en så kallad due diligens av Seamfos verksamhet i Burkina Faso under februari och nu har bolagen alltså kommit överens om en sammanslagning.

Semafos styrelse rekommenderar enhälligt att affären genomförs.

För att transaktionen ska genomföras krävs bland annat att Endeavours aktieägare godkänner nyemission till storägaren La Mancha Holding. La Mancha stöder affären med Semafo och åtar sig att investera 100 miljoner dollar i det sammanslagna bolaget.

Efter detta kommer La Mancha att äga 25 procent i det nya bolaget, vilket kan jämföras med att La Mancha för närvarande äger 31 procent i Endeavour.

Proforma får Endeavour och Samafo tillsammans en guldproduktion på över 1,0 miljon uns 2020, baserat på bolagens nuvarande prognoser.

Befintliga Endeavour och Seamfo-ägare kommer att äga cirka 70 respektive 30 procent av det kombinerade bolaget.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera