söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Gröna aktier faller efter politiskt strul i USA

Publicerad: 20 december 2021, 09:22

Foto: iStockphoto

Måndagens börslistor bjöd på svaga noteringar för aktier inom grön energi, med tydliga sättningar i bland annat danska vindkraftsbolaget Vestas, som tyngdes av politisk utveckling i USA som på allvar satt käppar i hjulen för president Joe Bidens planer på en infrastrukturomställning.


Nyhetsbyrån Direkt


Högerdemokraten Joe Manchin, senator från West Virginia, uppgav på söndagen i en intervju med Fox News att han inte kan ge sitt stöd till Joe Bidens infrastrukturpaket och vallöfte ”Build Back Better” till ett värde av 1.750 miljarder dollar. Utan Joe Manchins stöd faller förslaget.

Paketet gick igenom representanthuset i november, men har därefter manglats i senaten där fördelningen mellan demokrater och republikaner är 50 mot 50, där vice president Kamala Harris därefter har möjlighet till utslagsröst i händelse av dödläge i röstning. Demokraten Joe Manchins besked gör att republikanernas ansats att skjuta ned förslaget kan lyckas.

”Mina demokratkollegor i Washington är fast beslutna om att dramatiskt omforma vårt samhälle på ett vis som gör oss mer sårbara för hot. Jag kan inte riskera det i ett scenario med en slående skuldsättning på mer än 29.000 miljarder dollar och inflation som drabbar varje amerikan vid bensinpumpen, i mataffären och när elräkningen ska betalas, ett scenario som inte har något slut i sikte”, sade han till Fox News.

I paketet inkluderas bland annat stora stöd för grön energi för att komma till bukt med koldioxidutsläpp och klimathot.

Vestas aktie sjönk med 6 procent medan en annan energiaktör med stor verksamhet inom vindkraft, danska Örsted, sjönk med 3 procent.

På svensk börs var flera vätgasaktier ned i inledningen, men hämtade sig relativt snabbt. Powercell var ned med cirka 2 procent efter en knapp timmes handel, efter att ha öppnat över 5 procent ned. I Norge var trenden liknande, där Nel öppnade 3 procent ned och hämtade sig upp till minus 1 procent. Både Everfuel och Hydrogenpro var dock ned 4-5 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera