torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Goldman Sachs: Vinnarna på övergången till eldrift

Publicerad: 9 januari 2023, 09:00

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fordonsindustrins övergång till eldrift kommer att locka nya investerare till branschen, slår Goldman Sachs fast i en ny analys och lyfter fram sina "toppval" i sektorn. En svensk lastbilsjätte och en norsk batteriuppstickare letar sig in på listan.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Förra sommaren röstade USA:s kongress igenom ett stort klimatpaket inom ramen för den så kallade Inflation Reduction Act. Lagen innehåller bland annat skattelättnader för elektriska fordon och väntas därför påskynda övergången till eldrift.

Det kommer i sin tur att gynna både tillverkarna och deras underleverantörer, uppger Goldman Sachs i en analys där storbanken listar sina ”toppval” på området, rapporterar finanskanalen CNBC.

Bland annat lyfter banken fram den norska batteritillverkaren Freyr. Aktien är listad i USA och Goldman Sachs riktkurs på 8,79 dollar motsvarar en uppsida på drygt 116 procent. En annan favorit är den svenska lastbilsjätten AB Volvo, men storbanken anger däremot inte någon riktkurs för aktien.

Förutom AB Volvo rymmer listan ett par andra traditionella fordonstillverkare i form av Daimler Truck och General Motors. Tidigare har aktiemarknaden främst belönat renodlade elbilstillverkare, men den trenden kommer att brytas under 2023, spår Goldman Sachs.

Bolagen kommer att locka till sig nya investerare i takt med de ökar sina investeringar i ”grön teknik” och lanserar allt fler eldrivna modeller, står det att läsa i bankens analys, enligt CNBC.

Tabell: Goldman Sachs favoritaktier i fordonsindustrin. Källa: Factset, CNBC

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera