onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Glad börs mot strömmen

Publicerad: 19 november 2010, 19:12

Stockholmsbörsen tog sig som en av få europeiska börser upp på positivt territorium på fredagen.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

En stark sen handel vände börsen som parkerat sig strax under nollstrecket efter Kinas reservkravhöjning och fortsatt osäkerhet avseende utvecklingen i Irland.

Vid stängning var OMXS30 0,4 procent upp till noteringen 1.110,6. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor.

Kinas centralbank höjde på fredagen bankernas reservkrav med 50 punkter från och med den 29 november, den femte höjningen i år. Enligt nyhetsbyrån Xinhua sade centralbankens chef Zhou Xiaochuan samtidigt att Kina kan vidta fler åtgärder för att motverka inflödet av ”heta pengar”.

”Marknadseffekten av Kinas reservkravshöjning bör bli begränsad då den var förväntad efter att KPI ökat 4,4 procent i oktober. Kinesiska interbankräntor kan komma att stiga lite medan inverkan på ekonomin bör bli försumbar”, skrev Lu Ting, ekonom på Bank of America/Merrill Lynch, i en kommentar. Bankens förväntningar om högre räntenivåer i Kina stärktes av åtgärden.

”Vi bedömer nu att en räntehöjning i december är mer sannolik än i november och förväntar oss tre räntehöjningar om 25 punkter vardera före utgången av 2011”, skrev Lu Ting vidare.

I Irland fortsatte förhandlingarna mellan regeringen och EU/ECB/IMF. En stödplan kommer troligen att annonseras nästa vecka, rapporterade Reuters. Det kan ske samtidigt som, eller strax efter, Irland presenterar sin fyraåriga sparplan.

SSAB A tappade 0,7 procent till 93:80 kronor. Lundin Mining backade 1,9 procent och stängde på 43:71 kronor. Canaccord Genuity sänkte sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare köp på fredagen, med en riktkurs på 48:60 kronor. Boliden tog motsatt väg och stängde 0,7 procent upp på 123 kronor.

De finlandsbördiga teknikbolagen på börsen fick båda rampljuset på sig under fredagen. Aktierna rörde sig dock i motsatt riktning. Nokia tappade 1,3 procent till 69:35 kronor efter mediauppgifter om att bolaget levererat ett begränsat antal telefoner av den nya flaggskeppsmodellen N8 med problem med strömförsörjningen.

Tietos aktie steg 2,9 procent till 133:40 kronor efter att bolagets vd Hannu Syrjälä lämnat de första utsikterna för 2011 i samband med Morgan Stanleys telekom- och it-konferens i Barcelona. Han spådde en intäktstillväxt på låga ensiffriga procenttal för det kommande året, och en rörelsemarginal på runt 5 procent för det problemtyngda affärsområdet International under första halvåret 2011. Vidare sade sig Hannu Syrjälä vara bekväm med analytikernas förväntningar på en rörelsemarginal på 7,6 procent för 2011.

Medivir B fortsatte upp efter torsdagens avancemang. Aktien steg 3,0 procent under god omsättning till 136 kronor. Efter torsdagens forsknings- och utvecklingsdag i London har Carnegie höjt sin riktkurs till 197 kronor från tidigare 163 kronor. Nordea Markets har höjt rekommendationen till starkt köp och dragit upp riktkursen till 186 kronor från 162 kronor.

Eniro ökade 5,8 procent till 4:77 kronor. Bolaget har fått ett slutligt besked från den norska skattemyndigheten som fastställer den ökade skattekostnaden till cirka 105 miljoner kronor, vilket resulterar i ett positivt engångsbelopp om 175 miljoner kronor för Eniro i det fjärde kvartalet.

DIREKT

Direkt publicerat:2010-11-19 08:35:12

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera