onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

FT: Astra Zeneca planerar knoppa av verksamhet i Kina

Publicerad: 19 juni 2023, 06:11

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ämnen i artikeln:

Astra Zeneca

Nyhetsbyrån Direkt


Astra Zeneca har planer på att knoppa av sin verksamhet i Kina och låta notera den separat i Hongkong. Det rapporterar Financial Times och tillägger att åtgärden skulle vara ett sätt att skydda bolaget mot ökande geopolitiska spänningar.

Astra Zeneca ska ha börjat diskutera idén med banker för flera månader sedan och bolaget är enligt tidningens källor bara ett av flera multinationella företag som nu överväger liknande planer. Diskussionerna anses vara tecken på de betydande omstruktureringar sådana bolag kan tvingas till, mot bakgrund av de tilltagande spänningarna mellan Kina å ena sidan och USA och dess allierade å andra sidan.

Enligt planerna skulle Astra Zeneca placera Kinadelen i en separat enhet men ändå behålla kontrollen över verksamheten. Enligt en rådgivare till Astra Zeneca som FT talat med har idén funnits på bordet i några års tid, men fram tills nyligen fått stå åt sidan på grund av en global nedgång för bioteknikaktier.

En FT-källa med insyn i bolagets planer säger att en separatnotering i antingen Hongkong eller Shanghai skulle kunna skydda verksamheten politiskt från eventuella kinesiska åtgärder för att slå ned på utländska företag, genom att göra bolaget till en mer tilltalande inhemskt kinesisk verksamhet. Det skulle innebära en separat källa till kapital, och dessutom skulle investerare i det kvarvarande Astra Zeneca kunna känna sig tryggare med mindre exponering mot Kinarelaterad risk.

Astra Zeneca är det största utländska läkemedelsbolaget i Kina sett till försäljning, med intäkter på motsvarande 1,6 miljarder dollar i landet under det första kvartalet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera