måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Förvaltarens favoriter

Publicerad: 6 maj 2013, 04:20

Foto: Magnus Laupa

Ett typiskt värdebolag är tråkigt, stabilt och har dolda tillgångar. Här delar Carnegies Simon Blecher med sig av sina favoriter bland värdebolagen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Typiska värdebolag står i fokus när Carnegies toppförvaltare Simon Blecher väljer aktier.

– Vi är försiktiga investerare som älskar tråkiga bolag, säger han till Carnegies kundtidning Utsikt.

En viktig egenskap är stabilitet. Livsmedelskoncernerna Hakon Invest och Axfood är enligt Blecher bra exempel på bolag som har en jämn och stabil utveckling oavsett konjunktur. Mat köper vi oavsett ekonomiskt läge.

En annat stabilt bolag som Simon Blecher lyfter fram är fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som fortlöpande får in hyresintäkter.

Rejäla utdelningar är en annan egenskap som är typisk för ett värdebolag. Ett exempel är Skanska som brukar ge 5-6 procent i direktavkastning.

– Folk tittar ofta bara på hur en aktie rört sig och tror att man står på plus minus noll efter några år. Men faktum är att man hos en del bolag så har man fått utdelningar under tiden, konstaterar Simon Blecher i tidningen Utsikt.

Dolda tillgångar är ett annat kriterium som är typiskt för ett värdebolag. Blecher nämner bland annat Holmen som tack vare sitt skogsinnehav är värt mer än vad börskursen antyder. Även investmentbolaget Kinnevik har attraktiva dolda tillgångar, tycker Simon Blecher.

Starka balansräkningar och låga skulder är andra egenskaper som gör värdebolag attraktiva. Här lyfter Blecher fram H&M som växer organiskt på skuldfri basis.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera