torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Förmögna kunderna satsar på bank

Publicerad: 5 juni 2023, 08:30

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordnets mest förmögna kundgrupp gillar investmentbolag och folkaktier, visar ägarstatistik som nätmäklaren tagit fram. Den stora skillnaden mot småspararna är deras satsning på de svenska storbankerna.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Samtliga fyra storbanker finns med i ägartoppen bland Nordnets mest förmögna kunder, inom den så kallade private bankning-verksamheten.

Endast Swedbank letar sig in på samma lista när det gäller småspararnas favoriter. Det visar ny ägarstatistik som Nordnet tagit fram (se tabeller längre ned).

”Kanske uppskattas storbankernas stabila och lite tråkiga stämpel, tillsammans med den höga direktavkastningen. Vi ser också att private banking-kunderna är lite mer försiktiga. Så generellt sett; ett lite lägre risktagande bland Private Banking-kunderna och något fler defensiva val”, säger bolagets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

”Kanske har man som investerare med mycket kapital ”varit med förr” och vet att god riskspridning är A och O och att en del defensivt i portföljen kan vara bra”, tillägger hon och tar läkemedelsjätten Astra Zeneca, vilket är en av de mest ägda aktierna bland privat bankning-kunderna, som ett exempel.

Annars är det inte några ”anmärkningsvärda skillnader” mellan hur kundgrupperna investerare, enligt Frida Bratt.

”Bland de mest ägda aktierna i båda grupperna finns både investmentbolag och folkaktier”, skriver hon.

Gemensamt för de båda kundgrupperna är förkärleken till Wallenbergssfärens maktbolag Investor.

”Investor är folkaktien framför andra, oavsett om man som sparare har mycket kapital eller precis har kommit igång”, kommenterar Frida Bratt.

Tabell 1: Mest ägda aktierna bland private banking-kunderna respektive småspararna hos Nordnet. Källa: Nordnet

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabell 2: De mest nettoköpta aktierna i år bland private banking-kunderna respektive småspararna hos Nordnet. Källa: Nordnet

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera