torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Förbudet mot binära optioner förlängs

Publicerad: 13 september 2018, 09:00

Foto: istock

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA förlänger förbudet mot att marknadsföra, distribuera och sälja binära optioner till vanliga konsumenter.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


En binär option fungerar så att du satsar på att ett av två möjliga utfall inträffar. Till exempel att Ericssons aktie en viss dag slutar över 78 kr eller inte. Om du satsar rätt får du en på förhand bestämd utdelning. Gissar du fel blir du av med hela insatsen.

Men marknaden med binära optioner har lockat till sig mer eller mindre seriösa aktörer. I april i år gick ESMA så långt att man helt sonika införde förbud mot att marknadsföra och sälja sådana instrument till icke-professionella investerare, alltså vanliga konsumenter.

– Skälet till att Esma beslutade om åtgärder var bland annat att det fanns stora brister i konsumentskyddet. Inte minst beror det på produkternas komplexitet och bristande transparens, säger Fredrik Nordquist, biträdande chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Det nuvarande förbudet gäller bara till 2 oktober. Men nu har ESMA alltså beslutat att förlänga det ytterligare tre månader.

ESMA skriver att de noggrant övervägt behovet av ett fortsatt förbud och att de anser att det fortfarande finns ett stort behov av konsumentskyddande regler. Dock hävs förbudet för en viss typ av binära optioner, som innehåller en förbestämd utbetalning som inte understiger den initiala kostnaden.

– Antalet klagomål om binära optioner till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå har gått ned något sedan förbudet trädde i kraft, så det kan ha haft effekt. Samtidigt har de inte helt upphört så det finns ett fortsatt behov att se över problemet, säger Fredrik Nordquist i en kommentar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera