torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Finansmarknadsministern utesluter inte utdelningsstopp för bankerna

Publicerad: 25 januari 2023, 11:00

Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) utesluter inte nya utdelningsstopp för banksektorn i en intervju med Dagens industri.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I samband med pandemiutbrottet 2020 infördes ett utdelningstopp för banksektorn då kapitalkraven som utformades efter finanskrisen inte ansågs vara tillräckliga. Det innebar att ägarna inte längre hade förfoganderätt över bankens överskottskapital.

Sverige finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) uppger i en intervju med Dagens industri att han inte har något principiellt emot en sådan åtgärd, men avböjer att kommentera frågan om det var befogat under pandemin.

Finansmarknadsministern utesluter inte heller nya utdelningsförbud för banksektorn.

”Jag kommer alltid att värna den finansiella stabiliteten och hushållens trygghet och företagens långsiktiga möjlighet till finansiering, och om man gör bedömningen att man i kriser måste agera för att säkerställa detta så kommer vi också att göra det”, säger Niklas Wykman till tidningen.

Inför den kommande utdelningssäsongen har både Riksbanken och Finansinspektionen, FI, uppmanat bankerna att vara återhållsamma, trots att samtliga fyra storbanker på Stockholmsbörsen med råge lever upp till FI:s kapitalkrav, rapporterar Di vidare.

Finansmarknadsministern uppger att den osäkerhet som risken för ett utdelningstopp har skapat bland investerare spelar mindre roll.

”När man investerar får man se det över längre sikt än några enskilda månader eller något enskilt år. I längden är alla investerare, hushåll och banker vinnare på att vi har ett stabilt finansiellt system och att ansvariga politiker och myndigheter sätter det högst upp på dagordningen”, säger Niklas Wykman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera