lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Finanslegendar: V-återhämtningen en fantasi

Publicerad: 14 maj 2020, 12:09

Foto: Shutterstock

Idén om att ekonomin står för en kraftig återhämtning från de chocklåga nivåer som blivit konsekvensen av coronavirusets framfart är inte längre trovärdig, enligt flera hedgefondlegendarer.


Nyhetsbyrån Direkt


David Tepper, hedgefonden Appaloosas grundare och vd, hävdar i en intervju med CNBC att aktiemarknaden inte varit så här pass övervärderad sedan strax innan dotcom-bubblan vid millennieskiftet.

De nuvarande börsvärderingarna är rent av ”vansinniga” för vissa teknikaktier sade han och vädjade till försiktighet. Där många ser köplägen varslar David Tepper om fortsatt extrema risker, särskilt inom bank- och flygsektorerna.

Duquesne Capitals Stan Druckenmiller, som gjort sig känd för att några av investerarvärldens största vinstaffärer hittills, anslöt sig också han till en växande skara mot president Donald Trumps önskescenario med att kalla den så kallade v-återhämtningen för ”en fantasi”, enligt Bloomberg News.

”Skevhet i risk kontra avkastning”

Det var i ett anförande vid Economic Club på tisdagen som Stan Druckenmiller, tidigare nära förknippad med miljardären George Soros, bytte fot.

”Jag har aldrig tidigare sett en större skevhet i risk kontra avkastning i aktieägandet”, sade han vid Economic Club of New York på tisdagen.

66-åringen hänvisade till en likviditetsanalys som gav resultatet att den delen av den privatägda ekonomin som är i behov av att sälja amerikanska statspapper för att försörja verksamheten till sist riskerar överväldiga även de kolossala stödköpen från Federal Reserve.

Den senaste veckan har som synes allt fler förståsigpåare gjort sig hörda med avfärdanden av möjligheten att ekonomin snart ska vända brant uppåt och etablera en v-formad kurva i BNP-graferna, vilket kan ge stöd till börsåterhämtningen.

Bland belackarna finns även Carl Icahn, Bill Miller, Paul (Elliott) Singer och Paul Tudor Jones, varav flera likt Stan Druckenmiller bytt fot och nu i stället yttrat tvivel om både börsmarknaderna och ekonomin i helhet.

”Köpläget jag pratade om på CNBC den 18 mars varade inte lika länge som jag hade trott. Efter 30 procents rusning sedan lågpunkten den 23 mars kan jag tycka att en konsolidering är på sin plats”, sade Paul Singer till Bloomberg News på torsdagen.

”Så kallade rika snubbar”

Tvivlarna utgör ett kontrast till världsbörsernas starka återhämtning från mars månads bottennivåer för aktiemarknaderna som hittills utgör krisens lågpunkt.

Vad många tagit fasta på är fruktan för att den skenande arbetslösheten inte ska kunna vägas upp av de rekordpaket med räntesänkningar och stödköp av aldrig tidigare skådat slag.

På onsdagen gick Donald Trump till attack mot skaran av ”så kallade rika snubbar” och menade att skälet till deras dystra ton var att de kunde tjäna stora pengar på att vädra oro och satsa emot marknaden.

Men även i presidentens egen närmaste och egenhändigt utvalda krets av rådgivare finns tvivlare. Miljardären Mark Cuban, som är med i Vita husets aktionsgrupp för att återstarta ekonomin så snart som möjligt, skrev på torsdagen i ett mejl till Bloomberg News att aktiemarknaden är övervärderad och att risk kontra avkastning inte ”kommer stå i rätt paritet” förrän en mer konkret plan från amerikanska regeringen tonar fram.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera