lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

”Ett gyllene tillfälle för investerare”

Publicerad: 15 oktober 2015, 12:16

Foto: Istockphoto

Kommande förändringar av sammansättningen för Stockholmsbörsens index innebär ett gyllene tillfälle för den som reagerar snabbt. Det skriver Nordea i en ny analys, efter att ha studerat över 1.100 förändringar av indexkomponenter över en femårsperiod.


Nyhetsbyrån Direkt


”Vår analys indikerar att förändringar av index som används som benchmark av fonder har en väsentlig påverkan på aktiekurserna”, konstaterar banken.

Saab och Volvos A-aktie kommer både sannolikt att inkluderas i Stockholm Benchmark Index (SBX). Därtill bedöms Fingerprint Cards komma att ta plats i både SBX och i storbolagsindexet OMXS30.

Även Ica har en god chans gå in i SBX. Särskilt intressant av de mer nyligen börsintroducerade bolagen är också Pandox, som kan komma att inkluderas i både benchmark- och small capindex. MTG kommer dock förmodligen att förlora sin plats i OMXS30, menar Nordea.

Även i Norge väntas förändringar. Lågpriskedjan Europris har en god chans att ta plats i benchmarkindexet, medan Prosafe och Fred. Olsen Energy förmodas lämna OSEBX. Fred. Olsen tros därtill komma att uteslutas ur OBX, enligt Nordea.

Stort intresse har i media riktats mot tradingfavoriten Fingerprint Cards, som på många håll väntas ta sig in i både SBX och OMXS30.

”Fingerprint kommer sannolikt att inkluderas i indexet, då handeln i aktien skjutit i höjden”, skriver Nordea om OMXS30, med tillägget att den ökade volymen sannolikt också ger aktien en plats i SBX.

Då institutionella investerare inte är särskilt tunga i aktien kommer de att behöva titta närmare på bolaget innan några investeringar görs.

”Vi utgår från att en inkludering i de två största svenska indexen kommer att leda till ett ökat intresse för aktien från både privata och institutionella investerare, vilket potentiellt innebär en ytterligare kursuppgång”, resonerar Nordea.

Det tillfälle då själva indexförändringen sker är dock inte nödvändigtvis det bästa att köpa aktien, varnar banken, som studerat liknande fall tidigare.

”Vad gäller Fingerprint Cards förmodar vi att en ‘sell on fact’-effekt kan äga rum, vilket innebär att tidpunkten för inkluderingen /…/ kan vara ett vettigt tillfälle att ta vinst”.

Även SEB har tittat på väntade indexförändringar, som Direkt tidigare rapporterat.

Mekonomen, Pandox, Latour, Volvo A, Saab och Fingerprint Cards kan komma att ta plats i Stockholmsbörsens SBX-index när den halvårsvisa översynen blir klar under den andra veckan i november.

Banken tror vidare att Haldex och Rezidor kan tvingas att lämna indexet, skriver banken på torsdagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera