tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

En stillsam börsdag

Publicerad: 2 september 2014, 09:09

Stockholmsbörsen stängde på tisdagen strax över nollstrecket efter en dag med mindre rörelser och fortsatt ganska tunn handel.


Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var OMXS30-index upp 0,1 procent till noteringen 1.387,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,7 miljarder kronor.

Astra Zeneca tillhörde tisdagens förlorare inom OMXS30-index och aktien stängde 1 procent lägre. Bakom nedgången kan ligga ett uttalande från bolagets vd Pascal Soriot om att bolaget är tillbaka i ett ”normalläge”. Vd står fortfarande fast vid att Astra Zeneca står starkt som ett oberoende bolag. Uttalandena kommer efter en tids spekulationer om att bolaget befinner sig i återupptagna budsamtal med Pfizer.

Enligt Reuters har Pascal Soriot befunnit sig på en hjärtkongress i Barcelona de senaste dagarna och inte på huvudkontoret i London.

”Det enda jag kan säga är att jag är här – och föreställ dig var jag skulle vara om något höll på att hända”, sade Pascal Soriot till Reuters i samband med mässan.

Nokia steg mest bland OMXS30-aktierna, med en uppgång på 1,6 procent. På måndagen framkom att Nokia kommer in i det tunga indexet Euro Stock 50 Index, vilket väntas öka köptrycket på aktien.

Getinge avancerade ytterligare 0,6 procent. Aktien verkar vara i ropet efter en trasslig tid med vinstvarningar och FDA-inspektioner och fallande värdering. Flera analyshus har kommit med justeringar på sistone, på tisdagen höjde Jeffries sin rekommendation för medicinteknikbolaget till köp från tidigare behåll.

Solkraftsaktien Etrion steg med 7,8 procent i spåren av tisdagsmorgonens besked om finansieringsavtal för två projekt i Japan. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt bedömde Etrions vd Marco Northland också att bolagets projekt Salvador i Chile når full effekt i början av november i år.

Strålterapibolaget Elekta, som tyngts av förra veckans rapportbesvikelse, vände upp med 1,3 procent. Elekta meddelade på tisdagsmorgonen att bolagets linjäraccelerator Versa HD fått klartecken för den japanska marknaden.

Oljeprospekteringsbolaget Shamaran fortsatte upp med 7,6 procent, och i Oslo steg DNO 3,7 procent, efter medieuppgifter om en ny olje- och gaslag i Irak.

”Enligt flera nyhetskällor i Mellanöstern finns det en överenskommelse om en ny olje- och gaslag som tillåter den kurdiska regionen att sköta sin egen oljexport”, skrev Carnegie i en kommentar och påpekade att det är väldigt positivt för DNO, som har oljeproduktion i området.

Även Shamaran har verksamhet i området.

Com Hem låg i toppen på Large Cap-listan med en uppgång på 2,5 procent. Aktien har en svag kursperiod bakom sig. I torsdags inledde SEB bevakning av kabel tv-operatören med rekommendationen sälj.

Från USA kom på eftermiddagen siffror som visade att inköpschefsindex i augusti var det starkaste sedan mars 2011. Statistiken fick dock ingen större effekt på Stockholmbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera