torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Danske Bank: Sällsynt mjuklandning är möjlig

Publicerad: 13 september 2023, 09:30

Foto: da-kuk

Mjuklandningar är sällsynta i ekonomiska sammanhang, men den här gången kan det bli verklighet, enligt Danske Bank. På aktiesidan ser banken högst avkastningspotential i USA och Japan.

Ämnen i artikeln:

Danske BankInflationStyrränta

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Konjunkturen har inte utvecklats så illa som Danske Bank tidigare befarade. Inför årsskiftet var banken övertygad om att världsekonomin skulle gå in i en lågkonjunktur under 2023, men den prognosen har visat sig vara fel.

Börserna gick in i en svacka under augusti, men den globala ekonomin med USA som draglok är fortsatt solid och gör att Danske Bank ser på framtiden med “viss optimism”. Det framgår av storbankens marknadsrapport “House view” inför fjärde kvartalet.

“Vi ser därför en ökad chans till en mjuklandning i ekonomin, det vill säga att vi undviker en lågkonjunktur den här gången”, skriver Danske Banks strateger i rapporten och förklarar att en mjuklandning skulle innebära den ekonomiska tillväxten avtar globalt utan att arbetslösheten ökar markant samtidigt som inflationen faller tillbaka mot 2-procentsmålet.

Sådana mjuklandningar är däremot sällsynta i ett historiskt perspektiv, medger Danske Bank. Tre av fyra konjunkturcykler brukar sluta med en lågkonjunktur.

“Men då och då blir undantaget verklighet och kanske är det här ett sådant tillfälle”, skriver banken strateger.

De påpekar dock att ekonomin inte landat överhuvudtaget ännu, trots alla orsosmoln har expansionen fortsatt, vilket riskerar att leda till en överhettning. Blir det så kan inflationen tar fart uppåt igen och centralbankerna tvingas hålla styrräntorna på dagens höga nivåer en längre tid än väntat.

“Då ökar risken att vi till slut får en djup lågkonjunktur”, påtalar strategerna.

Rekommendationen till kunderna är en "balanserad investeringsstrategi” där fördelningen mellan aktier och obligationer speglar den som de förväntar sig att ha på lång sikt.

“Vi fokuserar även på kvalitetsbolag med solida balansräkningar, stabil vinsttillväxt och hög avkastning på eget kapital i väntan på mer klarhet om hur framtiden ser ut”, skriver Danske Banks strateger, och tillägger:

“Kvalitetsbolag har utvecklats väl i år, och vi väntar oss att de kommer att gå relativt bra i ett scenario där tillväxten gradvis bromsar in.”

På aktiesidan ser banken högst avkastningspotential i USA samt Japan och dessa marknader överviktas på bekostnad av Europa. Danske Bank har en neutral rekommendation för tillväxtmarknader.

“Japanska aktier är rimligt värderade och vinsttillväxten väntas bli positiv framöver”, lyfter strategerna fram i rapporten,

“Amerikanska aktier är dyra – både jämfört med andra regioner och hur det sett ut historiskt. Det går dock att motivera med den höga andelen tillväxt- och kvalitetsbolag”, kommenterar de beslutet att övervikta USA.

I räntebenet överviktar banken företagsobligationer inom Investment grade-kategorin, det vill säga lån utgivna av bolag med höga kreditbetyg. Den mer riskfyllda High yield-kategorin underviktas och en neutral allokeringsrekommendation utfärdas för svenska statsobligationer och tillväxtmarknadsobligationer.

Läs mer: Rea på industriaktien - orättvist lågt värderad
Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent
Läs mer: Tre välmående bolag att köpa när trenden vänder
Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera