lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Dags för Tokyobörsens revansch?

Publicerad: 19 januari 2011, 11:01

Den globala återhämtningen fortsätter men närmar sig en nivå där den påverkas av inflation och höga prisnivåer. Då är det dags att vikta om till företag med starka kassor på mogna marknader, menar investmentbanken Nomura.

Ämnen i artikeln:

JapanKoreaNomuraTillväxtmarknad

AB

Anna Blomén


Budskapet från den japanska jättebanken Nomuras stjärnanalytiker levererades under ett seminarium i Stockholm om den globala ekonomins tillstånd.

Nomura målar upp en positivare bild av världsekonomin än de flesta. Återhämtningen som haft god fart under 2010, kommer att fortsätta under 2011. Men med en tydligt långsammare takt i stora delar av den utvecklande världen. Detta beror på nedväxlingen av stimulansåtgärder, åtstramning och andra följder av krisen.

Även i USA fortsätter återhämtningen, men ganska långsamt. Enligt Peter Westaway, som är Nomuras makrochef för Europa, är skillnaden mellan denna ekonomiska kris och tidigare att även USA följer ett klassiskt mönster för en återhämtning bland OECD-länder. Vid tidigare kriser har de amerikanska marknaderna återhämtat sig snabbare och med större styrka än andra.

Den rollen innehas idag av Kina och Indien. Dessa och andra tillväxtmarknader kommer att växa mycket snabbare, eftersom man påverkats mindre av krisen. Kina och Indien kommer att fortsätta att växa extremt snabbt och Nomura menar att Kina kommer att växa med knappt 10% under nästa år, vilket är högre än många andra bedömares åsikt.

Långsammast går återhämtningen som vanligt för Japan. Nomura är efter köpet av resterna av Lehman Brothers en global aktör men från början en japansk bank. Man har länge haft starka åsikter om att Japans riksbank borde agera mer beslutsamt för att häva den japanska ekonomins negativa spiral.

Då kan det tyckas udda att Nomura rekommenderar sina investerare att vikta om investeringar från tillväxtmarknad till mogna marknader, och till och med Japan.

Orsaken till denna omställning är att tillväxtmarknaderna nu växer med sådan fart att inflationen börjar bli ett problem. Insatsvarorna blir dyrare och dyrare och den allmänna prisnivån fortsätter uppåt.

Dessutom har marknadens intresse för tillväxtmarknader lett till enorma inflöden och höga värderingar av bolag som visserligen växer snabbt, men inte har särskilt starka resultat.

Annat är det på de mogna marknaderna menar Nomura som tror att de amerikanska bolagens vinster 2011 kommer att slå alla förväntningar. Det ger bolag med extremt starka kassor som både kan ge rejäla utdelningar och leda till nya bolagsköp. Båda snabba vinster för investerarna.

Även på Japans aktiemarknad är möjligheterna stora med starka kassor bland företag som är bland världens starkaste och framgångsrikaste. Liknande förutsättningar ser Nomura på Nya Zeeland och i Korea.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera