måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

CS: Tror inte på fler avknoppningar från Sandvik

Publicerad: 25 april 2023, 07:57

Foto: Henrik Åsberg /Sandvik

Credit Suisse tror inte att verkstadsföretaget Sandvik kommer att fortsätta gå i riktning från ett konglomerat genom att knoppa av sitt affärsområde Sandvik Manufacturing and Machining Solutions (SMM) i spåren av fjolårets avknoppning av Sandvik Materials Technology (SMT). Det framgår av en analys från banken.


Nyhetsbyrån Direkt


”Vår slutsats är att Sandvik inte kommer att göra det i närtid”, skriver Credit Suisse som bland annat hänvisar till Sandvikledningens uttalanden på sistone i frågan och den nuvarande sammansättningen av förvärvs- och avyttringskommittén inom Sandviks styrelse.

Banken anför även att Sandvik historiskt har varit mycket transparenta med sina avknoppningsplaner, samt att Sandvik fortsätter med hög förvärvsaktivitet inom SMM, vilket antyder förväntningar om god avkastning från bolagets sida. Det är mer sannolikt att Sandvik skulle fokusera på portföljoptimering inom SMM innan bolaget överväger någon betydande avknoppning, enligt analysen.

Vidare har SMM historiskt haft mycket bättre avkastning än det numera avknoppade stålbolaget SMT, som numera är noterat under namnet Alleima.

”Svag avkastning var skälet till att SMT knoppades av”, skriver Credit Suisse.

Banken tror att vi är på väg mot en så kallad supercykel inom gruvområdet, något som kommer att driva stark tillväxt inom gruvutrustningsverksamheten Sandvik Mining and Rock (SMR) samt Sandvik Rock Processing Solutions (SRP).

”Vi tror dock att SMM kommer att få svårt att nå sina medelsiktiga tillväxtmål vid botten av konjunkturcykeln givet de strukturella motvindarna inom metallskärarindustrin”, skriver Credit Suisse som har riktkursen 240 kronor på Sandvik-aktien, tillsammans med en neutral rekommendation.

Tidigare på tisdagsmorgonen framkom att RBC Capital Markets höjer riktkursen för Sandvik till just 240 kronor från 230 kronor.

På tisdagsförmiddagen handlades Sandvik ned 2,2 procent på nivån 213 kronor på Stockholmsbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera