tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Coronaviruset: Nordea sänker aktievikten

Publicerad: 3 mars 2020, 03:00

Foto: Shutterstock

Räkna med nervösa och volatila marknader under tiden framöver. Men virusoron släpper sitt grepp med hjälp av en lättare finans- och penningpolitik. Till dess sänker Nordea sin aktieövervikt, framgår av bankens marknadssyn för mars.


CF

Christer Fälldin


Det är osäkerheten just nu om hur länge coronan behåller greppet om sentimentet på marknaderna som är huvudskälet till bankens sänkta aktieövervikt, skriver investeringsstrategen Sebastian Källman i Nordeas Investeringsbloggen som refererar bankens marknadssyn.

I grunden är dock Nordeas strateger positiva till fortsatt global tillväxt på sikt.

”Viruseffekterna kommer emellertid att vara temporära och vi är positivt inställda till aktier på en lite längre tidshorisont. Detta talar för en neutral hållning”, skriver Nordea i marknadssynen.

När regeringar och centralbanker lättar på finanspolitiken och penningpolitiken sker en global återhämtning av tillväxten, spår Nordea.

”Neutral hållning”

Det var den höga osäkerheten som fick Nordea att sänka övervikten i aktier, men banken är ändå fortsatt positiv till aktier på längre sikt.

”Värderingen är onekligen förhöjd inom vissa områden, men jämfört med den låga avkastningen på alternativa investeringar ser aktier fortfarande attraktiva ut när den värsta rädslan släppt. Detta talar för en neutral hållning”, skriver Sebastian Källman.

Coronaviruset kommer att resultera i ett återfall för den globala tillväxten. Hittills har viruset varit en kinesisk angelägenhet, men potentiellt med avsevärda bieffekter för resten av världen, menar banken.

”Komplexiteten i globala produktionsled innebär att effekten på global aktivitet och vinstutveckling kan vara mycket större än vad enbart förlorad efterfrågan från Kina indikerar”, skriver Källman.

Eftersom det redan finns tecken på att viruset håller på att mattas av i Kina bör den ekonomiska aktiviteten i landet gradvis växa tillbaka till normalläget. Men en liten brasklapp petar strategerna in, eftersom det inte går att avgöra om det kommer en ny våg av infektioner, vilket skulle vara ett nytt bakslag för tillväxten.

”Reell risk”

Eftersom allt fler länder i världen drabbas av viruset, och att det har en högre dödlighet än vanlig influensa, är risken för en världsspridd pandemi ”reell”. Därför kommer länder utanför Kina att vidta åtgärder för att stoppa viruset, och det sker till höga kostnader, både i åtgärder och i utebliven ekonomisk tillväxt. Inte minst blir det en stor negativ påverkan på konsumtionen.

När viruset till slut är under kontroll sker det en snabb global återhämtning i de ekonomiska aktiviteterna. Det betyder till att börja med att tömda lager byggs upp igen och projekt som stoppats eller skjutits på framtiden sätts igång.

Nordea konstaterar också att räntan har sänkts i många tillväxtmarknader i år. Även Kina har sänkt med 10 baspunkter, vilket investeringsstrategerna betraktar som ”modest ”. I USA har Fed ännu så länge inte uttalat sig om räntesänkningar, men centralbankens budskap är tydligt. Federal Reserve sänker räntan om det kommer att behövas.

”Vinsterna börjar accelerera”

I Euroområdet med negativ ränta är det dock oklart om det blir ytterligare lättnader kommer för att få fart på ekonomin.

Sektormässigt har det under epidemin varit värst för flygindustri, turismnäringar och energi, men vid fortsatt spridning drabbas många fler sektorer. Trots det bör vi räkna med att den ekonomiska svagheten i kölvattnet av coronaviruset är temporär och att vinsterna börjar accelerera så fort som de ekonomiska aktiviteterna återupptas, skriver Sebastian Källman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera