måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

CNN: ”Fear & Greed”-index visar på extrem rädsla

Publicerad: 20 maj 2022, 07:30

Foto: Shutterstock

CNN:s ”Fear & Greed”-index visar att det just nu råder extrem rädsla på aktiemarknaden. Än så syns inget slut på eländet och investerare uppmanas att behålla säkerhetsbältet fastspänt.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


CNN:s index baseras på sju olika mätpunkter och är ett sätt att mäta humöret på aktiemarknaden och huruvida aktier är rimligt värderade. Tanken är att extrem rädsla trycker ner aktiekurserna medan girighet får motsatt effekt.

Indexet består av en skala mellan 0 och 100 där 0 är extrem rädsla medan 100 är extrem girighet. Just nu ligger indexet på 12 vilket alltså indikerar en extrem rädsla på marknaden.

– Investerare bör behålla säkerhetsbältet fastspänt. Perioden med volatilitet är sannolikt inte över ännu, säger Tom Galvin på City National Rochdale till CNN.

Han pekar på flera osäkerhetsfaktorer som Federal Reserves räntehöjningar, hög inflation, covidutbrott i Kina och kriget i Ukraina.

Han anser att det inte är läge att spekulera i techaktier. Inte heller europeiska aktier lockar på grund av höga värderingar och risken för försämrad ekonomi, rapporterar CNN.

I stället är det kvalitetsaktier i form av stora väletablerade bolag med stabila utdelningar som lockar (quality blue chip stocks).

Samtidigt är det långt ifrån självklart att botten är nådd.

– Vad finns det för katalysator? Vad skulle få investerare att trycka på köpknappen och få lite mer tro på marknaden? Jag tror inte att det finns något sådant just nu, säger Tastytrades chefsstrateg JJ Kinahan till CNN.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera