söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Chipjätten rusade efter prognoshöjning

Publicerad: 25 maj 2023, 20:15

Foto: Getty Images

Chipjätten Nvidia rusade drygt 24 procent på torsdagen efter onsdagskvällens rapport. Bakom marknadens optimism ligger bolagets höjda försäljningsprognos som krossade förväntningarna.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Efter att börserna hade stängt på onsdagskvällen kablade den amerikanska chipjätten Nvidia ut sin rapport för årets första kvartal. Siffrorna för den gångna tremånadersperioden hamnade direkt i skuggan av bolagets försäljningsprognos för andra kvartalet på 11 miljarder dollar, motsvarande 118,7 miljarder kronor.

Det skulle vara en rekordsiffra för bolaget och innebära en försäljningstillväxt på hela 65 procent jämfört med samma period förra året. Prognosen krossade också analytikerkårens förväntningar som låg på 7,2 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal.

Aktien rusade 24 procent på torsdagen. Chipjätten har redan dubblats på börsen i år och marknadsvärdet på bolaget närmar sig drömgränsen 1 000 miljarder dollar, enligt WSJ.

Bakom prognoshöjningen ligger ett ökat intresse för AI och efterfrågan på utrustning till sådana lösningar, enligt vd Jensen Huang. Nvidia utvecklar grafikkort, som är en viktig komponent för olika typer av AI-program.

I spåren av rapporten har analyserna med höjda riktkurser avlöst varandra. Bland de mest positiva är JP Morgan som har en riktkurs på 500 dollar och rekommendationen övervikt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera