torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Chefsstrategen: Marknaden laddar om

Publicerad: 2 september 2019, 11:00

Foto: Nordea

Augusti blev minst sagt en stökig månad på finansmarknaderna bland annat med ökad osäkerhet kring handelskriget mellan USA och Kina. Spänningen på marknaden är tydlig men Nordea menar att klarheter kring handelskrig och centralbanker har potential att ladda om marknaden.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Augusti blev en utmanande månad med ökad osäkerhet kring det ”kalla kriget” mellan USA och Kina. Detta tynger de ekonomiska utsikterna som fortfarande inte har stabiliserats. Samtidigt är förhoppningarna och förväntningarna på centralbankerna höga, liksom oron kring penningpolitisk impotens. Finanspolitik och fallande räntor kan ge stöd men förblir en förhoppning i nuläget, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Det är i septemberupplagan av Nordeas Global Asset Allocation Strategy som bankens strateger konstaterar att spänningen på marknaden är tydlig i nuvarande miljö, där sentimentet kan vända på en dag.

Två huvudfaktorer styr marknaden just nu: tunga centralbanker som Fed och ECB samt utvecklingen i handelskriget mellan Kina och USA. Det är dessutom faktorer som delvis hänger ihop, enligt Michael Livijn.

– Geopolitiska strömningar kan försvaga de ekonomiska utsikterna vilket får Fed att föra en lättare penningpolitik (räntesänkningar). Men skulle Trump eskalera de geopolitiska konflikterna ytterligare är risken att penningpolitiken inte kan kompensera fullt ut för effekterna.

– Handelskonflikten styrs delvis av den finansiella och ekonomiska skadan som konflikten orsakar. Skulle utsikterna försämras kommer ”The Trump Put” – att USA backar av – troligen på plats. Men skulle Fed lätta ordentligt med fler sänkningar än förväntat och kvantitativa lättnader är risken att Trump ökar insatserna betänkligt igen, säger Michael Livijn.

I den här något skakiga miljön är det inte lätt att vara investerare. Men skulle situationen bli tydligare finns potential, menar Livijn.

– Klarhet kring handel och finans- och penningpolitiken har potentialen att ladda om marknaden. Men förhållandet mellan risk och avkastning är osäkert på kort sikt och vi behåller vår neutrala allokering mellan aktier och räntor, säger Livijn.

Men inom aktieslaget får region Europa övervikt även om det finns osäkerhet även där.

– Kommande lättnader från ECB borde bli en katalysator, men den fortsatta försämringen i tillverkningssektorn utgör en risk mot positionen, säger Livijn.

När det gäller sektorer har banken en något defensiv syn.

– Vår defensiva hållning i sektorstrategin ligger fast med undervikt i IT och industri och övervikt i hälsovård och dagligvaror.

Men det är inte bara aktiemarknaden som varit turbulent under sommaren. Även räntemarknaden har sett tvära kast.

– Generellt ser vi låg potential i obligationer under resten av 2019 då både räntor och spreadar är mycket låga. Obligationer är dock en viktig del av portföljsammansättningen, påpekar Michael Livijn och fortsätter:

– Vi lyfter tillväxtmarknadsobligationer till övervikt och viktar ned high yield till neutral på en bättre risk/reward och vad vi ser som en mogen kreditcykel, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera