lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Chefsstrategen: Fel att övervikta aktier i detta läge

Publicerad: 31 januari 2023, 14:30

Foto: Nordea

Det finns både positiva och negativa signaler kring världsekonomin. Nordea uppfattar glaset som halvfullt, trots det är storbanken inte beredd att öka aktievikten i portföljen, enligt chefsstrategen Johan Larsson som fortsätter mana till försiktighet.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I Nordeas färska investeringsstrategi framgår det att storbanken fortsätter att satsa på en balanserad portfölj med en neutral allokering mellan aktier och obligationer.

Utsikterna för världsekonomin är högst blandade, poängterar storbanken i rapporten. I den positiva vågskålen ligger ett minskat inflationstryck i västvärlden, en avvärjd energikris i Europa sedan energipriserna fallit tillbaka ordentligt från höstens extrema nivåer och utvecklingen i Kina.

Den kinesiska regimen har dels börjat öppna upp samhället efter coronapandemin, dels meddelat att den ekonomiska tillväxten ska prioriteras framåt. Många ekonomer har därför skruvat upp landets tillväxtutsikter den senaste tiden.

– Det som ändå gör att man ska vara försiktig är den kraftiga räntehöjningsfas som vi har bakom oss. Effekterna kommer inte omgående utan med en viss eftersläpning. Under kommande kvartal kommer vi att kunna se mer tydligt hur de högre räntorna påverkar tillväxten och bolagens förmåga att generera vinster, säger Nordeas chefsstrateg Johan Larsson.

Nordea uppfattar i sin tur glaset som halvfullt, enligt chefsstrategen.

– Hushållens ekonomi är fortsatt ganska god i den utvecklade delen av världen, det finns gott om jobb och lönerna går upp. Företagens balansräkningar är också i ett väldigt gott skick. Det är saker som talar för att efterfrågan håller i sig, att vi inte får någon hårdlandning utan att hjulen faktiskt snurrar vidare, men i en långsammare takt, säger han.

Trots det är storbanken alltså inte beredd att öka aktievikten i portföljen. Även om makrodatapunkterna, exempelvis BNP-siffror, hittills varit bättre än väntat pekar trenden alltjämt nedåt och signalerar en dämpad tillväxttakt framåt, påpekar Johan Larsson.

Dessutom har börsen rusat medan analytikerna justerat ned sina vinstprognoser för bolagen under de senaste månaderna.

– De flesta trodde nog att vi skulle få en uppstuds från de översålda nivåerna i slutet av september, men inte i den här omfattningen, säger Johan Larsson, och fortsätter:

– Efter den starka starten på det här året har den europeiska marknaden bara tappat 5 procent från toppen, och för Stockholmsbörsen handlar det om 10 procent. En sådan nedgång hade vi kunnat få vilket år som helst.

Han tillägger att Nordea i stället väljer att öka risktagandet i obligationsbenet. Enligt banken lockar europeiska företagsobligationer med hög kreditvärdighet, inom det som kallas ”Investment grade”, allra mest. Övervikten i det segmentet finansieras med en lägre andel statsobligationer.

– Osäkerheten på aktiemarknaden är väldigt stor – det går inte att komma ifrån. Vi tycker inte det är rätt att i det här läget att övervikta aktier på bekostnad av obligationer, säger Johan Larsson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera