söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Chefsekonomens varning: ”Kryptonit för marknaden”

Publicerad: 10 oktober 2022, 08:00

Foto: Shutterstock

Hög inflation i kombination med fallande tillväxt är som kryptonit för aktiemarknaden. Stå kvar på sidlinjen och håll krutet torrt för det kommer bättre köptillfällen, uppger T. Rowe Prices chefsekonom Nikolaj Schmidt i en marknadsanalys.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Det finns väldigt få skäl att vara optimistisk kring ekonomin och börsen, enligt Nikolaj Schmidt, chefsekonom på T. Rowe Price. Samtidigt som centralbankerna tar i allt hårdare för att få ned den höga inflationen avtar tillväxten i världsekonomin, påpekar han i en marknadsanalys.

– Vi står verkligen på randen av en global lågkonjunktur, skriver Nikolaj Schmidt.

De dystra utsikterna för ekonomin i kombination med centralbankerna kraftiga åtstramningar bådar inte gott för aktiemarknaden, tillägger chefsekonomen.

– När hårt möter hårt så kan man förvänta sig turbulens på marknaden, skriver han.

På kort sikt tror han att Ryssland beslut att strypa gastillförseln till Europa tvingar fram energiransoneringar i regionen.

– Det är nog den största utmaningen det kommande året, men jag tror att det mest troliga scenariot är flera år av betydligt lägre tillgång till energi, fortsätter Nikolaj Schmidt.

Chefsekonomin räknar med att Europa glider in i en lågkonjunktur och eftersom att EU står för ungefär 17 procent av världens BNP kommer det att få negativa effekter på den globala tillväxten.

Risktillgångar som aktier föredrar i sin tur billiga pengar och hög tillväxt, det vill säga motsatsen till den nuvarande situationen i ekonomin. Nu minskar den ekonomiska aktiviteten medan priset på pengar ökar till följd av de stigande räntorna.

– Den här dynamiken är som kryptonit för marknaderna, skriver Nikolaj Schmidt och syftar på den fiktiva substans som kan skada Stålmannen.

Den bästa strategin i börsturbulensen är att vara ”konservativ”, enligt chefsekonomen.

– Stanna kvar på sidlinjen, håll krutet torrt och vänta in de bättre tiderna som så småningom kommer att komma, skriver Nikolaj Schmidt.

Han bedömer vidare att det kommer fler kortlivade kursrallyn likt under sommaren innan aktiemarknaden slår i botten.

– Vi kommer inte att se det förrän centralbankerna ändrar kurs eller att tillväxten kommer tillbaka på rätt köl, skriver Nikolaj Schmidt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera