söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Carnegie spår nya börsfall – rekommenderar undervikt i aktier

Publicerad: 17 oktober 2022, 11:00

Foto: Shutterstock

Investeringsbanken Carnegie spår nya kursfall och uppmanar sina förmögna private banking-kunder att fortsätta undervikta aktier i en färsk strategirapport.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Centralbankerna går fram med aggressiva räntehöjningar för att kuva den höga inflationen. Den stora frågan är om man lyckas göra det utan att orsaka en tvärnit i ekonomin, skriver investmentbanken Carnegie i en ny strategirapport riktad till sina förmögna så kallade private banking-kunder.

Europa är på väg in i en lågkonjunktur och även i USA finns det en stor recessionsrisk. Samtidigt talar det mesta för att Rysslands anfallskrig mot Ukraina blir långvarigt medan Kinas tillväxt bromsar in. Det säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, i en inspelad sammanfattning av strategirapporten.

– Vår marknadssyn är försiktig. På kort sikt är utsikterna fortsatt skakiga både för aktier och obligationer, fortsätter hon.

Hon påtalar att en lågkonjunktur ökar risken för en vinstrecession, det vill säga att börsbolagens vinster faller två kvartal i följd.

Trots att börserna fallit kraftigt under året rör det sig ännu inte om någon bottenkänning eftersom lönsamheten i bolagen är fortsatt hög, säger Helena Haraldsson.

– När vi ser nedsiderisker behåller vi den undervikt mot aktier och övervikt mot alternativa investeringar som vi initierade i april, fortsätter hon.

Ränteoron och inflationsuppgången måste lugna ned sig innan börsen kan slå i botten, tillägger Helena Haraldsson.

Carnegie Privata Banking tar i sina strategirapporter, vilka publiceras tre gånger om året, upp ett par investeringsteman som man anser vara intressanta framåt. Varje enskilt tema ska ha långsiktiga strukturella drivkrafter.

I höstens strategirapport är Carnegie Privata Banking två investeringsteman ”Säker energiförsörjning” och ”Spännande alternativa investeringar”.

Det första temat är en reaktion på den europeiska energikrisen och EU:s försök att hitta alternativ till rysk gas.

– En diversifierad energiexponering bör vara bred och innehålla dels förnybar energi, men också utvalda delar av traditionell energi som till exempel olja- och gasbolag, säger Helena Haraldsson.

Alternativa investeringar fokuserar generellt på att ha en låg korrelation med utvecklingen på aktie- och obligationsmarknaden. I den färska strategirapporten pekar Carnegie Privata Banking på alternativa placeringar som gynnas i dagens klimat med hög volatilitet, stramare penningpolitik och risken för en lågkonjunktur.

– Det handlar om placeringar som går sin egen väg, säger Helena Haraldsson och nämner bland annat volatilitet- och trendföljande strategier.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera