torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Carnegie ser stor uppsida i Sandvik

Publicerad: 22 april 2022, 11:05

Foto: Johanna Norin /TT

Carnegie ser en uppsida på 30 procent i Sandvik efter rapporten. Det framgår av ”veckans aktiecase” från Carnegie Private Banking. Sandvik är ett kvalitetsbolag som idag är betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än tidigare. Den starka balansräkningen adderar dessutom attraktiv M&A-potential.


JM


Orderfesten fortsätter i verkstadsbolaget som upplever fortsatt stark efterfrågan. Lönsamheten är dessutom stabil och hög samt mer motståndskraftig än tidigare, vilket förtjänar en premievärdering, skriver Carnegie i en analys.

Närmast väntar beslut på bolagsstämman i april om det efterlängtade strukturgreppet att knoppa av specialstålsområdet Sandvik Materials Technology (SMT) till aktieägarna.

SMT är det minsta affärsområdet och planen är att börsnoteringen ska ske den 31 augusti 2022.

Ett Sandvik utan SMT kommer ytterligare synliggöra de attraktiva nyckeltalen i den kvarvarande delen av Sandvik, vilket bör ge stöd åt aktien.

Dessutom har Sandvik en stark balansräkning som kan användas för värdeadderande förvärv.

Bolaget har ökat förvärvsaktiviteten och adderade totalt tolv bolag under 2021.

Carnegie rekommenderar köp med riktkursen 275 kr. Det motsvarar EV/EBITA 14x på 2023 års prognos eller en premievärdering på 15 procent relativt nuvarande värdering av jämförbara verkstadsbolag i Norden.

Det motsvarar en uppsida på drygt 30 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera