söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Carlström ”chockad” över utvecklingen i Fingerprint

Publicerad: 27 mars 2017, 08:51

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD

Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström är besviken över det som hänt i bolaget den senaste tiden, men hoppas på en återhämtning under andra halvåret när sensorlagren är tillbaka på normala nivåer.

Ämnen i artikeln:

Fingerprint CardsJohan Carlström

Han har förtroende för nuvarande vd Christian Fredrikson och är långsiktig i sitt ägande.

Det uppger han för Nyhetsbyrån Direkt i ett skriftligt svar på frågor som ställts med anledning av förra veckans dramatiska utveckling i biometribolaget, vars aktiekurs rasade drygt 30 procent under tisdagen efter att bolaget vinstvarnat för andra gången på fyra månader.

”Jag är chockad, ledsen och besviken och känner djupt med alla aktieägare vilka upplevt en ofattbar 74-procentig nedgång sedan ATH den sjunde december 2015. Jag tror och hoppas dock att vi nu sett botten, vilket det faktum att blankarna nu täcker sina shorts kan vara ett tecken på”, uppger han.

Han syftar på att de senaste dagarnas rapportering till Finansinspektionen har visat att flera storblankare har täckt hela eller delar av sina blankningspositioner i Fingerprint Cards, som dock fortfarande är en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier.

Fingerprint Cards hänvisade den sämre utvecklingen för bolaget till effekterna av de tidigare uppbyggda lagren av fingeravtryckssensorer i hela leveranskedjan. Lagerproblematiken angavs även som huvudorsak till att bolaget sänkte sin prognos för 2016 i december förra året.

Redan då, i december, flaggade FPC för att dessa effekter skulle påverka även under första kvartalet. I den senaste vinstvarningen stod det klart att effekterna var mer omfattande än vad bolaget tidigare trott och då meddelades det att även andra kvartalet skulle drabbas.

Johan Carlström tolkar situationen som att de kinesiska smartphonetillverkarna, OEM-bolagen, ”kört rakt in i väggen” med full kraft under 2016 i sin iver att växa och vinna marknadsandelar och inte haft full koll på sin egen försäljning till slutkund, så kallad ”sell-through”.

”Jag tror och hoppas att lagren är tillbaka på normala nivåer i slutet av maj/senast i juni. Därmed hoppas jag på en snabb rebound av bolaget under andra halvåret 2017. Jag tror på blygsamma initiala kortprojekt under 2017, bättre 2018, och förhoppningsvis bra volymer under 2019”, skriver Johan Carlström.

Just hur utvecklingen kommer att bli inom smarta kort och IoT, uppkopplade saker, pekar Johan Carlström ut som avgörande för hur framgångsrikt FPC kan bli under de kommande 3-5 åren.

Johan Carlström bedyrar också sitt engagemang som storägare i bolaget och ger sitt stöd till vd:n Christian Fredrikson:

”Jag tror mycket på Christian och bolaget. Jag är långsiktig i mitt ägande och har aldrig blankat eller lånat ut en enda aktie.”

Johan Carlström är misstänkt för olaglig insiderhandel i flera fall. Det senaste gäller handel i samband med Fingerprints vinstvarning den 8 december i fjol.

Förutom A-aktierna som ägs via bolaget Sunfloro har Johan Carlström ett stort antal B-aktier i Fingerprint Cards. Exakt hur stort har länge varit höljt i dunkel.

Vad gäller den stora insiderrättegången kring bolaget som inleds den 24 april, kommer den enligt ett färskt beslut att i stort sett hållas utan Johan Carlströms medverkan. Carlström är endast kallad den 10 maj då förhör har åberopats av en av de övriga åtalade, Tord Wingren.

Åtalspunkterna som gäller Johan Carlström, sju fall av misstänkt grovt insiderbrott från december 2012 till mars 2014, tas inte upp under denna rättegång. De gamla och nya insiderbrottsmisstankarna kan komma att behandlas i samma rättegång. På en fråga från Direkt i februari om EBM tänker baka ihop åtalen mot Johan Carlström, svarade åklagaren:

”Det finns en grundregel om att åtal ska prövas i en och samma rättegång”, sade Olof Kronlund.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera