söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Carlsson: Tuff vår på börsen – men H&M nära botten

Publicerad: 3 mars 2018, 04:17

Stockholmsbörsen är i fallande trend. Men Placeringsguidens tekniska analytiker ser intressanta lägen i aktier och råvaror som redan tidigare har fallit hårt.


Fredrik Lindberg

fredrik.lindberg@privataaffarer.se


Världens börser skakar rejält i kölvattnet av stigande långräntor och vinterns branta börsuppgång i USA. Förvarningen kom redan den 23 januari då årets rivstart tog stopp på en lägre nivå än den närmast föregående börstoppen i fjol för Stockholmsbörsens index OMXS30.

Ett snabbt fall följdes av en ny uppgång, som i sin tur slog i taket på en ytterligare något lägre nivå den 27 februari.

– Det innebär två successivt lägre toppar och att fler placerare ställer in sig på att Stockholmsbörsen tills vidare är i fallande trend, säger Ingemar Carlsson, Placeringsguidens tekniska analytiker och kursledare på TA-skolan.

För kortsiktiga är frågan var nästa uppstuds kommer. Nivåer där indexet tidigare har bytt riktning bevakas som stöd där köpare kan återvända, respektive motstånd där fler placerare gör sig beredda på säljtryck.

I den nedrörelse som nu inlett mars finns närmaste stöd omkring indexnivån 1 500 för OMXS30.

– Om den nivån bryts finns nästa stöd kring nivån 1 400, säger Ingemar Carlsson.

Med en fallande trend räknar han med att även nästa ryck upp blir relativt kortvarigt.

– Det mest positiva scenariot är att OMXS30 återigen testar nivån där det senast vände ner kring 1 600, säger han.

Vårens utdelningar, som för exempelvis de svenska storbankerna skiljs av under andra halvan av mars, brukar ge börserna stöd. I Ingemar Carlssons grundscenario bör man därefter räkna med ytterligare press nedåt.

Bland enskilda aktier som redan tidigare har fallit länge ser han däremot intressanta lägen.

– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer signaler under våren om att H&M har bottnat. Även Getinge har fallit väldigt länge och mycket. Förutom börsindex rörelser kommer jag att lägga upp TA-skolans lördagskurser i mars kring taktik för att fånga vändningen i de aktierna, säger han.

Utöver kortsiktig handel går Ingemar Carlssons analys och utbildningar ut på att tidigt fånga upp varningssignaler – och mer långsiktiga trendskiften till det bättre.

– Vi är i en korrektionsfas och har hittills bara sett en ordentlig sväng ner följt av en snabb motreaktion upp. Det kommer att svänga en del innan börserna har kommit ner tillräckligt för att attrahera tillräckligt köptryck som bäddar för en mer varaktig uppgångsfas senare i år.

Hur ser du på andra tillgångar än aktier?

– Oljepriset är just nu i en negativ fas som har att göra med att dollarn stärks. Guld är långsiktigt intressant, men är definitivt inte på väg upp än på ett tag. Matråvaror som kaffe, soja och kakao ser däremot riktigt intressanta ut.

USA-börsen?

–Även där såg vi en lägre topp den 27 februari i S&P500. Om den inte återhämtas inom några dagar har vi tills vidare en fallande trend även i det indexet och får sikta in oss på att fånga uppstudsar och sedan en mer varaktig vändning upp senare i år.

– Mycket styrs av USA och när de börserna åter drivs på uppåt hänger vi med i hasorna.

Tajma dina affärer och fånga botten i H&M

Missa inte Ingemar Carlssons heldagskurser i Stockholm och Göteborg. Grundkursen i mars tar sikte på att fånga botten i H&M och Getinge och signaler för börsens kort- och långsiktiga trendskiften.

Med purfärska exempel på vad som händer på börserna just nu visar Ingemar Carlsson analystekniken som hjälper dig att ta placeringsbeslut med bättre tajmning. Både för att fånga möjligheter till avkastning och för att undvika förluster.

Grundkurserna ges i Stockholm den 17 mars och i Göteborg den 24 mars.

Läs mer om dem och TA-skolans fortsättningskurser på www.privataaffarer.se/taskolan

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera