tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Buffett: Apple är det bästa företaget vi äger

Publicerad: 8 maj 2023, 08:00

Foto: Nati Harnik/AP/TT

Under helgen höll Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway sin bolagsstämma. Buffett och hans högra hand Charlie Munger svarade traditionsenligt på aktieägarnas frågor i flera timmar. Här är några av höjdpunkterna.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Berkshire Hathaways bolagsstämma brukar kallas för ”kapitalismens Woodstock” tack vare den enorma uppslutningen bland aktieägarna. Tusentals människor samlas i Omaha, som ligger i delstaten Nebraska, för att höra bolagets grundare och vd Warren Buffett tala och svara på frågor.

Inför bolagsstämman var många intresserade av att höra Buffett och hans närmaste man Charlie Mungers syn på energisektorn. Efter att i stort sett ha ratat sektorn under många år började Berkshire bygga upp stora positioner i oljejättarna Chevron och Occidental Petroleum under 2022.

Vid utgången av årets första kvartal ägde bolaget Chevron-aktier för 21,6 miljarder dollar och aktier i Occidental för 9,5 miljarder dollar, motsvarande 219,5 respektive 96,5 miljarder kronor. Under frågestunden tog Warren Buffet död på spekulationerna om att Berkshire var på väg att ta en kontrollpost i Occidental.

”Det kommer vi inte att göra. Vi skulle inte veta vad vi skulle göra med den”, sa han, enligt finanskanalen CNBC.

Chevron är ett av investeringsbolagets största innehav, men Berkshire sålde aktier i oljejätten för andra kvartalet i följd, rapporterar finanskanalen.

Samtidigt är Iphone-tillverkaren Apple fortsatt Berkshires enskilt största innehav. Totalt uppgår värdet på aktieposten till 151 miljarder dollar, motsvarande drygt 1534 miljarder kronor.

Warren Buffet öste lovord över Apple under frågestunden.

”Våra kriterier för Apple är annorlunda i förhållande till de andra bolagen vi äger – det råkar bara vara ett bättre företag än de andra vi äger,” sa han, och tillade:

”Vi har inget sådant som vi äger till 100 procent, men vi är väldigt, väldigt glada över att ha 5,6 procent eller vad det nu kan vara, och vi är glada över varje tiondels procentenhet som den (ägarandelen, reds. anm.) går upp.”

Berkshires framtidsutsikter verkar däremot vara högst dämpade då investeringsbolaget nettosålde aktier för andra kvartalet i rad. Totalt sålde Berkshire aktier för motsvarande 134 miljarder kronor och köpte för drygt 28 miljarder kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera