torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Börsveckan: Köpläge i två finländska aktier

Publicerad: 18 september 2023, 05:45

Foto: Hasse Holmberg / TT

Börsveckan ger köpråd för Fortum och Huhtamäki i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Anora, Sampo, Opter och FM Mattsson Mora.


NF

Nyhetsbyrån Finwire


Finländska energibolaget Fortum handlas ned utifrån förväntningar om sjunkande elpris under kommande år. Man får således en gratisoption utifrån ett omvänt marknadsläge med stigande elpriser. Med en försiktig värdering och en attraktiv direktavkastning ser vi ett köpläge, skriver Börsveckan.

Trots tuffa marknadsförhållanden så upprätthåller förpackningsbolaget Huhtamäki en stabil lönsamhet. Ledningen har höga ambitioner, som inte riktigt syns i aktiens värdering som är attraktiv, bedömer tidningen och köpstämplar aktien.

Sammanslagningen av norska Arcus med finska Altia och sedermera förvärvet av danska Globus Wine har inte blivit någon fullträff för Anora. Nu säljs Larsens Cognac, Anora verkar fått bra betalt, bedömer tidningen som ger rådet avvakta.

Sampo skapar en renodlad nordisk försäkringsjätte när Mandatum särnoteras. Kanske kommer nya finansiella mål vid kapitalmarknadsdagen i december, men utifrån nuvarande målbild är värderingen rättvis, anser Börsveckan och lämnar rådet avvakta.

Mjukvarubolaget Opter lämnade sin delårsrapport i slutet av augusti och den bekräftade bolagets robusta affärsmodell med en hög andel återkommande intäkter. Allt sammantaget landa Börsveckan i att avvakta för stunden och bevaka aktien för bättre ingångslägen.

VVS-bolaget FM Mattsson Moras omsättning faller nu i en svår marknad, efter många goda år och en internationell expansion. Värderingen är lite ansträngd, för ett förvisso välskött bolag med stark marknadsposition, men med svaga tillväxtutsikter och lite oklar lönsamhetstrend, bedömer tidningen och ger rådet avvakta.

Läs mer: Lindberg: Här gör du bästa klippen för en bättre värld

Läs mer: Klippchans i vårdaktien – men undvik skuldsatta återförsäljaren

Läs mer: Skydda dig mot börsfall med råvaror

Läs mer: Analys: Vinstfest för automationsbolaget

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera