måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Börskollaps för Embracer efter rapportsläppet – rasar över 40 procent

Publicerad: 24 maj 2023, 13:45

Foto: Jessica Gow /TT

Embracer-aktien kollapser med över 40 procent på Stockholmsbörsen efter onsdagens rapportsläpp. Spelutvecklaren uppger bland annat att ett "banbrytande strategiskt samarbetsavtal" värt över 2 miljarder dollar inte kommer att bli av.

Ämnen i artikeln:

Embracer

Nyhetsbyrån Direkt


”Förhandlingar har tagit betydligt längre tid än vi ursprungligen räknat med efter att vi fick ett muntligt åtagande redan i oktober 2022. Det aktuella avtalet översteg 2 miljarder dollar i kontrakterade utvecklingsintäkter under en period på sex år”, uppger bolaget.

Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under tiden för spelens utveckling, står det.

”All dokumentation slutfördes och var redo för signering under gårdagen. Vi bad om exekvering av avtalet innan offentliggörande av Q4. Dessvärre fick vi ett negativt besked från motparten i natt. Detta beslut var oväntat för ledningen och styrelsen i Embracer”, skriver Embracer.

Bolagets vd Lars Wingefors förtydligar att avtalet, som förhandlats under sju månader, ”inte kommer att bli verklighet”. På onsdagseftermiddagen rasade Embracer-aktien drygt 41 procent.

Sänker helårsprognosen rejält

Att ett ”transformativt samarbetsavtal” nu inte kommer att bli av, tillsammans med senarelagda spellanseringsdatum, gör att bolaget sänker sin prognos för helåret 2023/24 till ett justerat ebit på 7-9 miljarder dollar, från tidigare 10,3-13,6 miljarder.

”För att ge lite bakgrund till finansiella prognosen för helåret 2023/24, vid jämförelse med den ursprungliga prognosen från Q2 2021/22 bör hänsyn tas till att åtminstone sex noterbara lanseringar har flyttats fram från 2023/24 till senare år, netto för adderade lanseringar”, heter det.

Resultat i linje med preliminära siffror

Embracer redovisar ett justerat rörelseresultat på 915 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023.

Bolaget hade tidigare redovisat ett preliminärt justerat rörelseresultat på 0,9 miljarder kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 9 356 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 8 210 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av tolv estimat som samlades in innan det preliminära resultatet meddelades den 15 maj.

Den organiska tillväxten i kvartalet blev -4 procent och här hade analytikerna i snitt väntat sig -13,8 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera