lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Börsexperten: Jag har sålt i stort sett allt

Publicerad: 8 oktober 2015, 10:57

Foto: Rickard Kilström

Lars-Erik Boström, författare till boken ”Börsens psykologi”, menar att vi redan sett långsiktiga säljsignaler på börsen. Själv har han sålt av allt, avslöjade han på Stora Placeringskvällen i Stockholm på onsdagen.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Efter pausen på Stora Placeringskvällen var det dags för våra hjärnspöken att bjuda upp till dans på Privata Affärer-scenen. Förkroppsligade i form av Lars-Erik Boström, som skrivit boken ”Börsens psykologi – så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer” och hans förläggare, ekonomijournalisten Jan Sterner.

Båda, liksom kvällens moderator Weje Sandén, var rörande eniga om att man inte bara en gång gått i hjärnspökenas fällor och inte varit särskilt rationella med sina aktieaffärer.

Även i stort sett hela publiken medgav på Sterners fråga att man nog gjort en del mindre lyckade aktieaffärer. Förmodligen under påverkan av sina hjärnspöken.

Lars-Erik Boström drog några tydliga exempel på vanliga fällor inom Börsens psykologi:

• Flockbeteende och ”Följa John”. Det är alltför lätt att dras med av ”vad alla andra gör”. Inte minst genom påverkan från den allmänna uppfattningen i media. Motmedel: Tänk kritiskt, ifrågasätt och bilda dig en egen uppfattning.

• Auktoritetstro. Du riskerar att lita för mycket på uttalanden från personer utifrån deras ställning och status. Kom ihåg att även en centralbank kan ha fel.

• Förlustaversion. Du har svårt att hantera förluster och låter dem ligga kvar portföljen i hopp om bättring. Motmedel: Rensa ut förlusterna och satsa på det som går bra i stället. Glöm inköpskurser och anskaffningskostnader.

• Självöverskattning. Du överskattar din förmåga att göra bättre affärer än genomsnittet. (Vanligare bland män än kvinnor.) Du inbillar dig t o m att du kan påverka utfallet av slumpmässiga händelser. Motmedel: Sansa dig och ta inte onödigt stora risker.

– Det finns förstås en lång rad andra hjärnspöken, som det lönar sig att lära sig att tygla, förklarade Lars-Erik Boström och hänvisade till boken.

– Var står vi i dag efter den senaste tidens nedgång och tydliga osäkerhet och turbulens i marknaden, undrade Jan Sterner apropå Boströms modell för klokt långsiktigt aktiesparande.

Svaret blev inte särskilt upplyftande. Boström konstaterade att vi redan sett långsiktiga säljsignaler på Stockholmsbörsen.

– Det hindrar förstås inte att kurserna studsar upp rejält vissa dagar eller under t o m några veckor. Strategin är då att minska risken efter en tids uppgång och stigande optimism, eftersom nedåttrenden sen sannolikt fortsätter, förklarade Lars-Erik Boström.

Hur har du själv gjort?

– Jag har sålt i stort sett allt och tänker hålla mig lugn tills de tydliga köpsignalerna återkommer. Den disciplinen är mycket viktig, men också bland det svåraste som finns.

Not: Du som läser Privata Affärer kan få köpa Lars-Erik Boströms bok till specialpris. Klicka här för att beställa.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera